söndag 22 december 2013

Leilas saffransbullar

Luciadagen till ära bakades det bullar med saffran :) Ett recept av min favorit Leila Lindholm. Jag gjorde dock så att degen fick kalljäsa i kylen över natten. Löste även upp jästen i kall mjölk. Att det sen var strömavbrott på morgonen var en annan femma.... Degen stod i kylen ända till sen eftermiddagen. Bullarna blev supergoda! Och igen en gång kunde jag konstatera att med Leilas recept misslyckas man inte.... Själv gjorde jag nog mindre bullar än vad Leila har gjort, men det är ju upp till var och en hur stora bullar man vill göra. Återger här receptet - ni hittar det även här.

 
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 4 påsar (2 g) saffran
  • 50 g jäst
  • ½ tsk salt
  • 2 dl strösocker
  • 250 g kesella 10 %
  • 100 g rumstempererat smör
  • Cirka 16 dl vetemjöl special

  • Fyllning:
    • 200 g mjukt smör
    • 1 dl strösocker
    • 1 msk malen kanel
    • 1/2 msk kardemummakärnor
    • Ägg till pensling
    • Ljus sirap och vatten till pensling
    • 1 msk kardemummakärnor
    • 1/2 dl strösocker
    1. Värm mjölk, vispgrädde och saffran till cirka 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.
    2. Tillsätt salt, strösocker och kesella.
    3. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl lite i taget. Knåda degen väl. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.
    4. Sätt ugnen på 200 grader.
    5. Blanda smör, strösocker, kanel och nystötta kardemummakärnor till krämig fyllning.
    6. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta, cirka 1 cm tjock.
    7. Bred över smörkrämen.
    8. Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark.
    9. Skiva arket i 4 cm breda remsor och skär snitt som delar varje remsa nästan helt (så att det ser ut som ett par byxor).
    10. Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och knyt ihop till en knut. Se till att ändarna hamnar under knuten. Lägg dem på en bakplåt med stora pappersformar.
    11. Sätt ugnen på 200 grader.
    12. Låt saffransbullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek i cirka 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över strösocker och nymald kardemumma och grädda dem gyllene i mitten av ugnen i cirka 10-12 minuter.
    13. Pensla de nygräddade saffransbullarna med sirap utrört med en skvätt vatten och strö genast över stött kardemumma blandat med strösocker.

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar