2 1/2 dl ljummen mjölk
3 msk smält smör
6-7 dl vetemjöl special
1 tsk torrjäst
1 tsk salt
1 tsk socker
Blanda 5 dl mjöl, torrjäst, salt och socker i en bunke. Häll över ljummen mjölk och smält smör. Rör om med en träslev tills allting blir ordentligt blandat. Häll försiktigt i lite av det resterande mjölet, ha i så mycket det behövs tills degen blir smidig och lättarbetad. Den får inte blir för kompakt eller torr, hellre lite kladdig. Knåda degen en bra stund. Täck bunken med plast och låt vila i 45 minuter i rumstemperatur eller i kylen över natten.
Dela degen i 6 delar och forma till bollar. Täck ordentligt med en bakhandduk och låt vila i 15 minuter. Förbered en tallrikmed 2 bakhanddukar på som du ska täcka brödet med, en stekpanna och en stekspade.
Hetta upp stekpannan på högsta värmen. Kavla ut en boll till ca 20-25 cm i diameter. De ska vara ca 2-3 mm tunna. Lägg degen i den varma stekpannan (utan olja) och stek brödet. Det ska bildas bubblor och brödet ska få en fin färg.
Här var det bubbla minsann, för att i nästa ögonblick sjunka ihop och bli ett platt fluffigt bröd. :) |
Ibland "vek sig" degen lite i stekpannan, men det gör ingenting. :) |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar