söndag 25 augusti 2019

Kisir - turkisk bulgursallad



Det här receptet hittar man på Zeinas blogg. Jättegott! Jag halverade receptet så återger här hur jag gjorde.

3 dl finkornig bulgur
3 - 3 1/2 dl kokhett vatten
2 sivri
1/4 gurka
1/2 finhackad stor rödlök
2 strimlade salladslökar
Rapsolja att steka i
1 msk tomatpuré
1 msk mild paprikapuré
1 msk torkad mynta
1 dl hackad bladpersilja
Saften från 1 citron

Smaksättning:
3/4 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
knappt 1/2 tsk cayennepeppar
1 msk torkad mynta
1 tsk malen spiskummin
1 1/2 msk granatäppelsirap
1 1/2 msk rapsolja
1 1/2 msk olivolja

Lägg bulgurgrynen i en stor skål och häll över det heta vattnet så att det täcker grynen med ett par millimeter. Täck skålen med en tallrik och låt stå i ca 15 minuter.

Finhacka sivri och gurka.

Hetta upp lite olja i en stekpanna och fräs rödlöken i några minuter. Rör ner tomat- och paprikapuré och stek på medelvärme i 1 - 2 minuter. Tillsätt salladslöken.

Fluffa till bulguren med fingrarna eller en gaffel, så att den blir helt klumpfri. Rör ner lökblandningen i skålen och låt svalna en stund i kylen.

Rör ner mynta, sivri, gurka, persilja och citronsaft. Tillsätt alla smaksättningsingredienser och blanda ordentligt. Smaka av och tillsätt eventuellt mer citronsaft eller salt.

Täck väl och låt stå i kylen tills det är dags för servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar