5 dl vatten
2 dl havregryn
50 g smör
50 g jäst
4 dl rågsikt
1 ägg
1 tsk salt
2 msk honung
ca 8-9 dl vetemjöl
Koka upp hälften av vattnet.
Lägg havregryn och smör i en bunke, häll över det kokande vattnet och rör om tills smöret smält.
Tillsätt resten av vattnet. Låt svalna tills vätskan är 37 grader.
Smula i jästen och rör tills den löst upp sig. Tillsätt rågsikt ägg, salt, honung.
Tillsätt nästan allt vetemjöl och arbeta degen 10 minuter i maskin, eller en kvart för hand. Låt degen jäsa i 30 minuter.
Klä en långpanna med bakplåtspapper. Kavla ut degen lite och tryck ut den jämnt över hela plåten.
Skär bröden i trekanter. använd t.ex. en degskrapa doppad i lite mjöl. Strö över lite mjöl och picka bröden. Låt jäsa i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader, baka brödet mitt i ugnen 13-14 minuter. Låt svalna under en handduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar