I Rumford-boken, tryckt år 1933 hittade jag recept på en chokladkaka. Den fångade mitt intresse eftersom den hade ett namn som man i dagen samhälle inte får använda sig av...
Återger här receptet i sin helhet. Eftersom man på den tiden gräddade sina kakor i vedeldad ugn har jag ingen ugnstemperatur att ge. Själv gräddade jag den dock i 180-200 grader. Ja, och så använde jag ju naturligtvis elvisp till att röra smör och socker - en stund, definitivt inte 10-15 min... ;)
4 msk kakaopulver
2 dcl gräddmjölk
2 1/2 dcl strösocker
120 gr smör
2 ägg
1 msk Rumford vaniljsocker
200 gr vetemjöl
1 1/2 tsk Rumford bakpulver
Kakaopulver, gräddmjölk och 1 dcl av sockret vispas i en kastrull och får koka upp, varefter blandningen får kallna. Smör och resten av sockret röras 10-15 min, varpå äggen tillsättas, ett i sänder, och vaniljsockret iröres. Mjölet och bakpulvret siktas tillsammans samt röres ned i smörblandningen omväxlande med den kalla chokladmjölken. Smeten hälles i en väl smord och bröad form och gräddas i ej för het ugn ungefär 50-60 min.
Slutresultatet blev riktigt bra - strödde lite florsocker över den färdiga kakan. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar