10 g färsk jäst
300 g kallt vatten
390 g vetemjöl special
6-9 g salt
Blanda ut jästen i vattnet och tillsätt sedan mjöl och salt. Rör kort tills allt blandats ordentligt och låt degen vila 30 minuter.
Doppa handen i vatten och ta sedan tag i degens kant med ena handen. Dra ut degen en aning och vik den in mot mitten. Ta ett nytt tag, dra i degen och vik in mot mitten på nytt. Fortsätt tills du kommit varvet runt. Det här momentet gör du totalt TRE gånger med 30 minuters mellanrum. När du sträckt degen tredje och sista gången låter du den jäsa ungefär en timme.
Så här såg degen ut då jag bakade ut den till ett bröd... |
Vänd över degen på en vit bakplåtspapper så att skarven hamnar uppåt. Låt papperet med brödet glida in på den heta plåten via en skärbräda eller en bricka och lägg några isbitar på den nedre plåten. Efter 15 minuter öppnar du luckan och vädrar lite. Fortsätt att vädra ungefär var femte minut tills brödet stått inne 30-35 minuter. Du kan när som helst sänka temperaturen om du tycker brödet börjar få lite väl mycket färg. Ta ut brödet och låt svalna på ett galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar