När väl vår rågsurdegsgrund var klar så fortsatte vi med en vetesurdegsgrund. Till den behöver man nämligen en tsk rågsurdegsgrund. Även här har vi följt Martins recept.
Dag 1, morgon:
5 g rågsurdegsgrund
50 g ljummet vatten
50 g vetemjöl special
Blanda samman ingredienserna i en burk som rymmer minst 1/2 liter. Lägg på ett lock, men skruva inte åt det. Låt stå varmt. Skaka burken försiktigt ungefär var 12:e timme.
Dag 2, kväll:
100 g vetemjöl special
100 g ljummet vatten
Tillsätt mjöl och vatten och blanda ordentligt. Efter 12 timmar bör surdegen ha kommit igång. Det ser man på att den har ökat i volym och bubblar livligt. Har den inte kommit igång, låt stå ytterligare 12 timmar, häll ut allt utom cirka 50 g och gör om steg 2.
Förvara surdegsgrunden i kylskåpet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar