Pita-bröd fick jag för mig att baka för ett tag sedan. Jag googlade på internet och Zeinas recept på pitabröd var många och hade använt sig av. Och så gjorde även jag. Att göra egna pitabröd är inte särskilt svårt men dom har lång jästid och sa det i beaktande om ni bakar. :) Märkas bör att också ugnen skall värmas och vara varm i 15 minuter innan du lägger in bröden. Kopierar här in Zeinas utförliga recept så lyckas ni alla med att baka eget pitabröd.
25 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
5 dl ljummet vatten
1 tsk socker
1,5 tsk salt
Ca 14 dl vetemjöl special
Lös upp jästen med ljummet vatten, häll i mjöl, salt och socker. Knåda
degen ordentligt en bra stund. Minst 10 min för hand eller maskin tills
du får en smidig och elastisk deg. Degen ska inte vara för kompakt, häll
i så mycket mjöl det behövs tills du får en smidig och lättarbetad deg.
Häll sedan direkt ut brödet på mjölat bakbord (behövs inte jäsas efter
knådning). Tryck ut 15 st bollar, lägg under två bakdukar eller ett
tjockt baklakan. Detta så brödet inte får en torr skorpa. Låt vila i 10
min.
Kavla sedan ut en boll till ett runt bröd på ca 15 cm i diameter. De
ska inte vara för tunna men inte heller tjocka. Lägg rundlarna mellan
två bakdukar eller ett lakan (en på undersidan och en på ovansidan). Låt
jäsa i 1 timme och 30 min. Viktigt att brödet får jäsa så länge så de
öppnas upp i ugnen. Värm ugnen i god tid till högsta värmen, 275°. Låt
stå i högsta temperatur i ca 15 min innan du gräddar bröden.
Klä plåtarna med bakpapper.Vänd försiktigt bröden så att brödets
undersida kommer uppåt på plåten. Jobba varsamt så du inte “punkterar”
det jästa brödet. Baka sedan mitt i ugnen. Så fort brödet reser sig
låter du den vara några sekunder och sedan öppnar du upp luckan och
vänder på brödet med en stekspade och låt bakas i ytterligare 2 min.
Brödet ska inte få färg utan bara bli genomgräddade. Så fort du tar ut
brödet lägger du den under dubbla bakdukar, viktigt att de täcks direkt,
annars hårdnar de. Låt svalna under bakduken.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar