3 dl vatten
Ca 7 dl vetemjöl
1 msk socker
1 tsk salt
2 tsk torrjäst eller 25 g färsk jäst
Ca 1 msk olja
Pensling:
Äggula
1 msk vatten
Ca 1 msk nigella- eller sesamfrön
Lös upp jästen i ljummet vatten och låt stå i 10 minuter. Häll i mjöl,
socker, salt och knåda degen ordentligt. Tillsätt eventuellt mer mjöl om
degen är för kladdig. Knåda degen smidig i 10 min för hand eller
bakmaskin. Forma degen till en boll, ringla lite olja över degen och i
bunken. Täck med en plastpåse, låt jäsa i kylen över natten eller 1
timme i rumstemperatur.
Klä en form med bakplåtspapper. Häll ut degen direkt i formen och tryck ut degen till ett runt bröd med fingrarna. Täck och låt jäsa 1 timme.
Värm ugnen till 200°. Blanda äggulan med vattnet, pensla brödet. Strö på sesam- eller nigellafrön. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 35 min. Låt brödet svalna på ett galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar