onsdag 3 juni 2020

Skogaholmslimpa


3.5 dl vatten
1 pkt jäst
2 tsk salt
20 g smör
1 dl ljus sirap
6 - 7 dl vetemjöl
4 dl rågsikt

Värm vattnet till 37C. Smula ner jästen i en bunke. Häll i vattnet och lös upp jästen. Häll i salt, sirap och lite av mjölet. Blanda runt och tillsätt varefter resten av mjölet och det smälta smöret. 

Arbeta degen tills den är smidig och släpper kanterna. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.

Dela degen i 2 delar. Forma limpor av dem och lägg på bakplåtspapper. Jäs i ytterligare 45 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 250C.

Ställ bröden lite längre ned i ugnen. Spraya in lite vatten i ugnen innan du stänger. Efter 5 minuter  sänk ugnsvärmen till 200C. Fortsätt grädda  i ytterligare 25-30 minuter. Ta ut och låt svalna helt innan du skär upp brödet. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar