En ny version av maltlimpa tänkte jag när jag såg det här receptet på internet... och ny version blev det allt eftersom jag inte hittade rätt sorts malt i mitt skåp. Fick använda mig av malt som är mera finmalet än "Tuoppi"-maltet. Slutresultatet blev dock hur bra som helst och riktigt goda limpor blev det. :)
1 liter surmjölk
75 g jäst
3 dl sirap
3 dl brödmalt
3 dl vetekli
3 dl rågmjöl
1 msk salt
10 dl vetemjöl
Att pensla med:
Sirap och vatten
Värm
upp surmjölken långsamt till 37C.
Lös upp jästen i surmjölken. Tillsätt
sirap, brödmalt, vetekli, rågmjöl, salt och vetemjöl. Låt degen jäsa
under bakduk i ca 1 1/2 timme.
Smörj med smör två stycken avlånga former som rymmer 2 liter. Fördela degen i formarna.
Grädda
bröden i 175C i nedre delen av ugnen i ungefär två timmar. Efter 1 1/2
timme pensla bröden med sirap blandat med lite vatten.
Tag de färdiggräddade bröden ur formarna och låt svalna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar