125 smör
1 dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
Fyllning:
1 1/2 dl Apotekets salmiak-mixtur
150 g smör
2 dl florsocker
1 dl Ekströms vaniljsåspulver
Topping:
125 g smör
3/4 dl vispgrädde
200 g vit choklad
Botten:
Vispa smör och socker fluffigt. Tillsätt ägget och vaniljsocker. Blanda i vetemjölet lite i taget.
Bred ut degen på bakplåtspapper till en ca 20 x 30 cm stor platta.
Grädda i 200C ca 10 minuter.
Fyllningen:
Skaka om salmiak-mixturen ordentligt. Mät upp i en kastrull salmiak-mixtur, smör och florsocker. Värm upp tills smöret har smält och blandningen är jämn. Vispa med handvisp i vaniljsåspulvret.
Vispa en stund tills blandningen tjocknar. Bred ut den på den gräddade plattan. Ställ i kylen för att stelna några timmar.
Topping:
Mät upp smör och grädde i en kastrull. Värm upp tills smöret har smält. Ta kastrullen från spisen och låter blandningen svalna en liten stund. Tillsätt den vita chokladen som du brutit i små bitar och rör tills chokladen smälter och du har en jämn smet. Bred smeten på din kaka. Ställ kakan igen i kylen för att stelna.
När kakan stelnat skär du den i fyrkanter. Förvara svalt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar