Ett recept av Zeina. Jättegott!!!!
3 st aubergine (mellanstora)
400 g köttfärs
2 gula lökar
4 st vitlöksklyftor
2 tomater
2 msk tomatpuré
1 msk paprikapuré eller paprikapulver
2 dl vatten
1-2 buljontärningar (höns eller kött) eller salt
Svartpeppar
1 dl finhackad persilja
Tomatsås:
2 msk tomatpuré
Ca 5 dl vatten
Salt & peppar
Garnering:
2 st sivri (turkisk paprika) eller 1 grön paprika
1 tomat
Stekning:
Rapsolja
Skala auberginerna randiga och dela sedan i mitten. Hetta upp ca 0,5
dl olja i en stekpanna med höga kanter. Lägg i auberginerna med
skalsidan nedåt och stek på hög värme tills de får färg, ca 2-3 min.
Vänd på auberginerna och stek på andra sidan ca 1 min. Tillsätt
eventuellt mer olja om det känns för torrt, sänk värmen till medelvärme
och lägg ett lock på stekpannan. Låt dem tillagas i ca 15 min, tills de
mjuknar och får en fin färg.
Gör under tiden köttfärssåsen. Hacka lök och stek i olja tills de
mjuknar. Tillsätt färsen och stek lite till. Skala och hacka tomaterna
och blanda med färsen, pressa i vitlök och stek några minuter tills
tomaterna mjuknar. Vänd i tomatpurén, smula i buljongtärningarna, krydda
med svartpeppar och eventuellt paprikapulver rör om och häll i vattnet
och persiljan. Låt köttfärssåsen puttra en stund, ca 15 min. Smaka av
och krydda mer om det behövs.
Värm ugnen till 200°. Lägg auberginerna med skalsidan nedåt i en
ugnsform, pressa auberginköttet med en gaffel och gör plats för färsen.
Fördela köttfärssåsen jämnt över auberginerna. Hacka paprika och tomater
och garnera auberginerna. I samma stekpanna som du stekte köttfärsåsen
(diska inte den) lägger du i alla ingredienser till tomatsåsen. Koka upp
den snabbt och fördela sedan såsen jämnt runtom auberginerna. Tillaga
mitt i ugnen i ca 20 min. Servera med ris/vermicelli och en stor klick turkisk yoghurt. Mumsfilibabba