På kotikokki.net kom jag över det här receptet. Skribenten skrev att hon fått receptet av en palestinsk familj. Här en fri översättning.
Pennepasta
400 g nöt stekmalet
1 gul lök
svartpeppar
1/2 tsk pulp biber eller chiliflingor
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
ca 1.5 dl vatten
1 köttbuljongstärning i pastans kokvatten
Vitsås:
50 g smör
1 dl vetemjöl
1 l röd mjölk
malen muskot
malen vitpeppar
salt
Börja med köttfärssåsen. Finhacka lök och vitlök. Stek köttfärsen tillsammans med löken och vitlöken, kryddorna och tomatpurén samt vatten. Låt småputtra på svag värme.
Koka under tiden pastan i rikligt saltat vatten och smaksatt med buljongtärningen.
Tillred vitsåsen. Börja med att smälta smöret, rör in vetemjölet, häll på mjölken. Koka upp och låt småkoka tills såsen tjocknar, smaksätt med muskot, vitpeppar och salt.
Lägg pastan i en smord ugnsform, tillsätt köttfärsen och blanda om.
Häll över vitsåsen och blanda om. Grädda i 200C varm ugn en knapp timme.
dén med den här rätten är att vitsåsen går "in i" pastan och gör rätten mycket saftig. Och om man vill kan man ju också utesluta köttfärssåsen och göra bara pasta med vitsås. :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar