3 dl hett vatten (ej kokhett)
ca 5 dl mjöl
1 tsk torrjäst
1 msk socker
2 tsk salt
2 msk rapsolja
Nigellafrön
Värm vattnet till ca 42C. Tillsätt jäst, salt och socker, rör om och låt stå i ca 10 min. Blanda i rapsoljan och arbeta in mjölet i omgångar. Knåda degen minst 10 min för hand. Degen skall varken vara kladdig eller torr, tillsätt eventuellt mer mjöl. Låt jäsa i 45 minuter i rumstemperatur.
Häll ut degen på mjölat bakbord och tryck ut 6-7 bollar. Rulla dem till bollar och lägg under bakduk. Kavla ut en boll på mjölat bakbord till ett runt bröd på ca 25 cm. Mjöla undersidan av degen, strö nigellafrön på brödets ovansida. Kavla försiktigt så fröna fastnar i degen. Hetta upp en torr stekpanna och lägg brödet med frösidan uppåt. När brödet fått färg på undersidan, efter ca 1 - 2 minuter vänder du brödet och fortsätter stega i ca 2 minuter. Lägg brödet direkt på en kökshandduk och täck ordentligt. Upprepa samma procedur med resten av degen. Servera gärna nygräddade och varma. Går bra att frysa in bröden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar