Eftersom vi har högsäsong för rabarber här just nu så dyker det upp en hel del med recept där vi använt just rabarber. Här en cheesecake efter ett recept från min favoritkock Leila Lindholm. Det här receptet bongade jag på recept.nu men återger det också här för alla intresserade!
Rabarberkompott:
1 l skivad rabarber
3 dl socker
1 vaniljstång, urskrapad
Kexbotten:
400 g digestivekex
200 g smör
Cheesecakesmet
600 g Philadelphia-ost
200 g kvarg
1 dl socker
1 dl maizenamjöl
1 vaniljstång (endast fröna)
4 ägg
1 dl vispgrädde (behöver inte vispas)
200 g vit choklad
Sätt ugnen på 175 grader.
Gör rabarberkompotten: Koka rabarber och socker med den urskrapade vaniljstången (det behövs inget vatten eftersom rabarbern innehåller så mycket vatten).
Koka i ca 20 minuter tills rabarbern är mjuk. Rör om försiktigt.
Kexbotten: Mixa digestivekexen till smulor. Smält smöret och blanda med kexsmulorna.
Tryck ut kexbotten i en form med löstagbar kant. Låt botten få gå hela vägen upp på kanten.
Förgrädda kexbotten i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Ta ut bottnen och sänk temperaturen till 150 grader.
Cheesecakesmet: Vispa philadelphiaost, kvarg och frön från vaniljstången krämigt.
Vispa ner socker och maizena.
Rör försiktigt ner äggen ett par i taget och rör sist i vispgrädden.
Hacka chokladen och smält den i en skål över kokande vatten. Blanda ner den i ostsmeten.
Rör ner rabarberkompotten lite slarvigt i smeten och häll den i det förgräddade pajskalet.
Grädda cheesecaken i mitten av ugnen i ca 1 timme.
Låt den gärna stå kvar i eftervärmen tills ugnen har svalnat.
Kyl cheesecaken och servera kall.
onsdag 30 maj 2012
fredag 18 maj 2012
Kinuskimuffins
Kinuski - det är bara så gott! Och inte svårt att koka ihop heller. ;) Här har vi dekorerat muffins med smak av vanilj med kinuski. Rekommenderas!
1,5 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1,5 dl mjölk
75 g smält smör
Kinuski:
2 dl grädde
2 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
En klick smör
Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt de torra ingredienserna varvat med mjölk och smält smör. Fyll muffinsformar med smete och grädda i 200C ca 10 minuter.
Koka kinuskin dvs. grädde och farinsocker till en tjock konsistens. När den är klar rör i vaniljsockret och klicka i en klick smör så blir kinuskin glansig och fin.
1,5 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1,5 dl mjölk
75 g smält smör
Kinuski:
2 dl grädde
2 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
En klick smör
Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt de torra ingredienserna varvat med mjölk och smält smör. Fyll muffinsformar med smete och grädda i 200C ca 10 minuter.
Koka kinuskin dvs. grädde och farinsocker till en tjock konsistens. När den är klar rör i vaniljsockret och klicka i en klick smör så blir kinuskin glansig och fin.
Havrebröd
Här har vi ett havrebröd. Egentligen så är det ju inte så svårt att baka bröd, det tar lite tid med jäsning och utbakning och jäsning men väl värt mödan. Den här degen ger 2 bröd.
6 dl varmt vatten
50 g färsk jäst
1 msk socker
2 tsk salt
4 dl havregryn
1 dl olja
4 dl durum vetemjöl
Vetemjöl
Lös upp jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt socker och salt, havregryn och durum vetemjöl. Knåda en stund och tillsätt olja och vetemjöl så mycket att det blir en fast fin deg som lätt släpper kanterna i bunken. Låt jäsa till dubbel storlek. Gör 2 bröd och låt jäsa igen. Nagga med gaffel. Grädda i 200C ungefär en halv timme eller tills bröden fått en fin färg.
Enkla semlor
Här har vi bakat semlor på ett lite annorlunda sätt - på inga sätt ett svårt sätt utan tvärtom! Semlorna är enkla att baka och goda i smaken. Mmmmm - i synnerhet när de ännu är lite varma och smöret smälter...
Börja med att göra en rot av
2,5 dl vatten
1/2 påse torrjäst
2 dl vetemjöl
Blanda jäst och vetemjöl med fingervarmt vatten. Låt stå på dragfri plats 10-15 minuter. När det börjar "bubbla" så tillsätt
1 tsk salt
3-4 dl mjöl
2 msk olja
Knåda till en slät, fin deg. Gör semlor, låt jäsa och grädda i 225C tills de fått fin färg.
Börja med att göra en rot av
2,5 dl vatten
1/2 påse torrjäst
2 dl vetemjöl
Blanda jäst och vetemjöl med fingervarmt vatten. Låt stå på dragfri plats 10-15 minuter. När det börjar "bubbla" så tillsätt
1 tsk salt
3-4 dl mjöl
2 msk olja
Knåda till en slät, fin deg. Gör semlor, låt jäsa och grädda i 225C tills de fått fin färg.
Muffins med smak av tomat
Salta muffins är kul att baka. :)
100 g naturell färskost
2 ägg
10 st soltorkade tomater
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1 dl mjöl
Riven ost att strö över
Vispa färskost och ägg. Finhacka de soltorkade tomaterna. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt de soltorkade tomaterna i mjölblandningen. Rör försiktigt ner mjölblandningen varvat med mjölk i äggsmeten. Fördela i muffinsformer. Strö över river ost. Grädda i 200C ca 15 minuter.
100 g naturell färskost
2 ägg
10 st soltorkade tomater
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1 dl mjöl
Riven ost att strö över
Vispa färskost och ägg. Finhacka de soltorkade tomaterna. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt de soltorkade tomaterna i mjölblandningen. Rör försiktigt ner mjölblandningen varvat med mjölk i äggsmeten. Fördela i muffinsformer. Strö över river ost. Grädda i 200C ca 15 minuter.
Kardemummakaka
En kardemummakaka i en låg form.
2 ägg
1 dl farinsocker
2 dl strösocker
2,5 dl mjölk
150 g smält smör
4 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk matsoda
1 tsk bakpulver
2-3 tsk kardemumma
Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt mjölk och smält smör i ägg-socker-blandningen turvis med de torra ingredienserna. Grädda i 175C ca 50 minuter.
Vardagspasta
tisdag 15 maj 2012
Morsdagstårta
3 ägg
3 dl socker
2 1/4 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
3 tsk bakpulver
1 1/2 dl hett vatten
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda samman de båda mjölsorterna och bakpulvret. Sikta ner det i smeten. Rör till sist ner det heta vattnet. Häll smeten i en smord och bröad form.
Grädda ca 45 minuter i 175 grader.
Dela bottnet i 3 delar. Dränk med Sprite. Den här tårtan är fylld med hackade frukter (mandarin, persika, päron, kiwi, banan) och vispad grädde. Runt kakan har dottern i huset spritsat grädde och så garnerat med hackad frukt, choklad och några färska jordgubbar. Gissa om mamma blev glad av en sån här fin tårta? :))
Ost-Päronpaj
Här har vi ett mycket intressant recept. :) Ost och päron är ju en magisk kombination.
Botten:
2 1/2 dl havregryn
75 g smör
1/4 tsk salt
1/2 msk socker
1/2 dl mjölk
1/2 dl vetemjöl
Fyllning:
1 msk smör
2 dl riven ost
50-75 g mögelost
2 msk grädde
3-4 st konserverade päron
Blanda alla ingredienser till bottnet och bred ut det i en pajform.
Rör ihop fyllningen. Skiva päronen. Placera ut päronskivorna på bottnet och bred fyllningen över.
Grädda i 200 grader tills pajen fått fin färg.
Havreflarn
Havreflarn bakar vi alltid nu och då. Den här gången använde jag mig av mitt favoritrecpet, från Marthas Kokbok, en kokbok med tradition - Min farmor hade den och min mamma har den. Boken har ju nästintill inga bilder men recepten är fantastiska!
3 dl havregryn
150 g smält smör
2 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
2,5 dl socker
1 ägg
Arbeta ihop alla ingredienserna. Klicka smeten med tesked långt ifrån varandra på smord plåt. Grädda i 175 grader.
Om man vill göra en choklad-version av dessa så tillsätter man 1 tsk kakaopulver i smeten. Det brukar jag dock inte göra. :)
Blåbärsrutor
Det här receptet hittade jag i senaste numret av Hembakat. Min favorit-tidning! Eftersom jag har blåbär i frysen var det bara att börja baka... Jag halverade dock receptet, så jag återger de mängder jag använde mig av. :))
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
150 g smör, rumsvarmt
2 små ägg
150-200 g frysta blåbär
Topping:
75 g smält smör
2,25 dl havregryn
1,5 dl socker (rörsocker säger receptet, själv använder jag mig alltid av syltsocker då jag bakar med frysta bär. Pektinet i syltsockret binder vätskan från bären riktigt bra)
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en pajform.
Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt smöret och blanda till en deg. Rör i äggen.
Tryck ut degen i formen och lägg på blåbären.
Topping: Blanda det smälta smöret med havregryn och socker. Fördela blandningen över blåbären.
Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna. Skär i rutor. De blir saftigast om de får vila en dag.
torsdag 10 maj 2012
Rabarberpaj
Vårens första rabarber!!! Det är någonting extra med rabarber - man blir bara så glad av att se dom sticka upp ur jorden. Den här pajen bakade jag efter ett recept jag fått av en kollega för många många år sedan. En klar favorit. Superenkel att göra och ack så god att äta - i synnerhet med en klick vaniljsås till. Mmmmm - säger jag bara. :))
150 g smält smör
1 dl socker
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Rabarber
Hacka rabarbern och strö på lite socker.
Smält smöret, tillsätt socker och havregryn. Blanda vetemjöl och bakpulver och tillsätt även det i smeten. Bred ut i en rund pajform och strö över rabarbern.
Grädda i 200 grader tills den fått fin färg.
Dubbel sats av denna deg ger en hel plåt god rabarberpaj. :))
150 g smält smör
1 dl socker
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Rabarber
Hacka rabarbern och strö på lite socker.
Smält smöret, tillsätt socker och havregryn. Blanda vetemjöl och bakpulver och tillsätt även det i smeten. Bred ut i en rund pajform och strö över rabarbern.
Grädda i 200 grader tills den fått fin färg.
Dubbel sats av denna deg ger en hel plåt god rabarberpaj. :))
Kinuskipaj
Hade vispgrädde i kylskåpet där bäst före datumet närmade sig med stormsteg. Alltså dags att använda den till någonting "nyttigt"...
3 ägg
3 dl socker
1,5 dl mjölk
4,5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
225 g smält smör
Ovanpå:
3 dl grädde
3 dl farinsocker
1,5 msk sirap
1,5 tsk smör
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt i ägg-socker-blandningen turvis med mjölken. Till sist tillsättes det smälta smöret.
Häll smeten på en bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda i 225C ca. 15 min.
Mät upp grädde, socker och sirap i en liten kastrull och värm upp försiktigt under omrörning. Låt småkoka ca 25-30 minuter. Lyft kastrullen från spisen och tillsätt smöret (vilket jag totalt glömde men det gjorde ingenting. Smöret tillsätts bara för att få en glans i kinuskin. Jag använde mig av nonpareller istället).
Häll den varma såsen över det avkylda bottnet.
Strö över nonpareller om så önskas.
3 ägg
3 dl socker
1,5 dl mjölk
4,5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
225 g smält smör
Ovanpå:
3 dl grädde
3 dl farinsocker
1,5 msk sirap
1,5 tsk smör
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt i ägg-socker-blandningen turvis med mjölken. Till sist tillsättes det smälta smöret.
Häll smeten på en bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda i 225C ca. 15 min.
Mät upp grädde, socker och sirap i en liten kastrull och värm upp försiktigt under omrörning. Låt småkoka ca 25-30 minuter. Lyft kastrullen från spisen och tillsätt smöret (vilket jag totalt glömde men det gjorde ingenting. Smöret tillsätts bara för att få en glans i kinuskin. Jag använde mig av nonpareller istället).
Häll den varma såsen över det avkylda bottnet.
Strö över nonpareller om så önskas.
Stekt lax
Igår när jag kom hem från jobbet höll dottern i huset på att fixa våran middag i köket. :))
En varm sallad bestående av stekt finhackad lök, tärnade kokta morötter och halverade körsbärstomater, krydda efter behag.
Stekt lax som är panerad i rågmjöl och havrekli och smaksatt med Teriyaki-sås. Till det serverades pasta. Fisken är garnerad med Feta-ost.
En varm sallad bestående av stekt finhackad lök, tärnade kokta morötter och halverade körsbärstomater, krydda efter behag.
Stekt lax som är panerad i rågmjöl och havrekli och smaksatt med Teriyaki-sås. Till det serverades pasta. Fisken är garnerad med Feta-ost.
Skinkpaj
En saltig paj är aldrig fel. Det här receptet ger en hel plåt av god paj!
100 g mjukt smör
4,5 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 ägg
4-5 msk kallt vatten
Fyllning:
1 liten gul paprika
1 liten burk krossad ananas
200 g creme fraiche
200 g gräddfil
250 g skinka i strimlor
2 ägg
150-200 g riven Emmenthal-ost
0,5 tsk paprikapulver
en nypa svartpeppar
0,5 tsk salt
Blanda mjöl, salt och bakpulver i en skål. Tillsätt det mjuka smöret, vattnet och äggen och blanda till en jämn smet.
Bred ut smeten på bakplåtspappersklädd plåt.
Gör fyllningen.
Blanda gräddfil, creme fraiche, fint tärnad paprika, strimlad skinka, ägg och ananas.
Tillsätt kryddor och ost och blanda väl och smaka av. Tillsätt mera salt vid behov.
Häll fyllningen på pajbottnet.
Grädda 225 grader ca 20 minuter.
Låt svalna en stund, skär upp i mindre bitar.
100 g mjukt smör
4,5 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 ägg
4-5 msk kallt vatten
Fyllning:
1 liten gul paprika
1 liten burk krossad ananas
200 g creme fraiche
200 g gräddfil
250 g skinka i strimlor
2 ägg
150-200 g riven Emmenthal-ost
0,5 tsk paprikapulver
en nypa svartpeppar
0,5 tsk salt
Blanda mjöl, salt och bakpulver i en skål. Tillsätt det mjuka smöret, vattnet och äggen och blanda till en jämn smet.
Bred ut smeten på bakplåtspappersklädd plåt.
Gör fyllningen.
Blanda gräddfil, creme fraiche, fint tärnad paprika, strimlad skinka, ägg och ananas.
Tillsätt kryddor och ost och blanda väl och smaka av. Tillsätt mera salt vid behov.
Häll fyllningen på pajbottnet.
Grädda 225 grader ca 20 minuter.
Låt svalna en stund, skär upp i mindre bitar.
Munkar till 1:a maj
Till första maj bakar vi munkar - allt enligt tradition. :) I år gjorde vi dock våra munkar i form av en donits. Goda var dom. Den här degen är riktigt bra att jobba med. En klar favorit!
5 dl mjölk
50 g färsk jäst
1 tsk salt
1,5 dl socker
1 msk kardemumma
2 ägg
12-13 dl vetemjöl
1 dl smält smör
Sylt till fyllning om så önskas
Olja till friteringen
Lös upp jästen i fingervarm mjölk. Tillsätt salt, socker, kardemumma och ägg. Knåda in mjölet lite i taget. Det smälta smöret tillsättes i slutskedet av knådningen. Låt jäsa.
Baka ut donitser eller munkar, låt jäsa. Fritera i het olja.
Om du gör munkar och vill fylla dom med sylt så skär en skåra med en vass kniv i munken och spritsa in sylten. :)
Rulla de färdiga munkarna/donitserna i socker.
5 dl mjölk
50 g färsk jäst
1 tsk salt
1,5 dl socker
1 msk kardemumma
2 ägg
12-13 dl vetemjöl
1 dl smält smör
Sylt till fyllning om så önskas
Olja till friteringen
Lös upp jästen i fingervarm mjölk. Tillsätt salt, socker, kardemumma och ägg. Knåda in mjölet lite i taget. Det smälta smöret tillsättes i slutskedet av knådningen. Låt jäsa.
Baka ut donitser eller munkar, låt jäsa. Fritera i het olja.
Om du gör munkar och vill fylla dom med sylt så skär en skåra med en vass kniv i munken och spritsa in sylten. :)
Rulla de färdiga munkarna/donitserna i socker.
Friterad kyckling
Friterad kyckling - någonting som jag aldrig provat på att göra tidigare. Sist och slutligen så är det ju inte speciellt svårt, bara man är försiktig med oljan. :) Väl värt ett försök!
3 kycklingfiléer
ca 1 dl mjöl
salt och peppar
Frityrsmet:
3 ägg
0,5 dl mineralvatten
salt
Olja, att fritera i
Skölj och torka kycklingfiléerna. Skär dem i lagom stora (eller små) bitar. Krydda med salt och peppar. Vänd i mjölet och lägg på en tallrik.
Dela äggen i gulor och vitor. Vispa upp vitorna till ett hårt fast skum. Vispa sen gulorna tillsammans med mineralvatten och salt. Hetta upp en kastrull med olja. Oljan ska hettas upp till ca 170-180C. Här är det en klar fördel att använda sig av en digital termometer.
Blanda ner äggvitan i gulan och rör om. Doppa kycklingbitarna i smeten och lätt på ett stort fat. När oljan är klar är det bara att börja lägga ner kycklingbitarna, det ska låta lite om dem när de läggs ner, men inte ryka. Lägg inte i allt för många - då sänks temperaturen i oljan. När kycklingbitarna ser ut att ha fått en fin färg så testa en genom att skära igenom och se att den är genomstekt. Servera med ris och en sötsur sås t.ex.
Glöm inte att ha ett lock nära till hands, om oljan börjar brinna kväver du elden med locket!!!!
3 kycklingfiléer
ca 1 dl mjöl
salt och peppar
Frityrsmet:
3 ägg
0,5 dl mineralvatten
salt
Olja, att fritera i
Skölj och torka kycklingfiléerna. Skär dem i lagom stora (eller små) bitar. Krydda med salt och peppar. Vänd i mjölet och lägg på en tallrik.
Dela äggen i gulor och vitor. Vispa upp vitorna till ett hårt fast skum. Vispa sen gulorna tillsammans med mineralvatten och salt. Hetta upp en kastrull med olja. Oljan ska hettas upp till ca 170-180C. Här är det en klar fördel att använda sig av en digital termometer.
Blanda ner äggvitan i gulan och rör om. Doppa kycklingbitarna i smeten och lätt på ett stort fat. När oljan är klar är det bara att börja lägga ner kycklingbitarna, det ska låta lite om dem när de läggs ner, men inte ryka. Lägg inte i allt för många - då sänks temperaturen i oljan. När kycklingbitarna ser ut att ha fått en fin färg så testa en genom att skära igenom och se att den är genomstekt. Servera med ris och en sötsur sås t.ex.
Glöm inte att ha ett lock nära till hands, om oljan börjar brinna kväver du elden med locket!!!!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)