lördag 20 juni 2020
Glass utan glassmaskin
torsdag 18 juni 2020
Grönsaker med labneh och za'atar
onsdag 17 juni 2020
Enkel och krämig kyckling
tisdag 16 juni 2020
Mashbous
måndag 15 juni 2020
Formbröd
söndag 14 juni 2020
Tårta med smak av Fazerina
1 brk mandarinklyftor
Vispa grädde och spritsa runt kakan. Garnera med mandarinklyftor. Till sist riv över lite Fazerina-choklad. Klar att avnjutas.
lördag 13 juni 2020
Rabarberchutney med apelsin
Skölj rabarbern och skär i mindre bitar. Skala och hacka rödlök. Rör ihop alla ingredienser i en gryta, koka upp och låt sjuda utan lock tills chutneyn tjocknar, i 45 minuter till 1 timme. Rör om då och då.
Häll upp chutney i väl rengjorda och varma glasburkar och förslut. Förvara i kylskåp.
fredag 12 juni 2020
Turkisk potatissallad
torsdag 11 juni 2020
Ananas- och rabarberpaj
150 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
Fyllning
1 1/2 dl krossad och avrunnen ananas
1 medelstor rabarberstång
2 dl crème fraîche
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
Värm ugnen till 175 grader. Blanda ihop ingredienserna till pajdegen, antingen för hand eller i matberedare. Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm. Rör ihop rabarber, ananas, crème fraîche, socker och vaniljsocker. Tillsätt ägget. Häll smeten i pajskalet. Grädda pajen i 30 minuter. Den får inte gräddas längre för då blir den inte seg och god!
onsdag 10 juni 2020
Focaccia
20 g färsk jäst (lite mindre än en halv jäst) eller 2 tsk torrjäst
0,5 dl olivolja
Ca 7 dl vetemjöl special
3 dl durumvete
2 tsk salt
tisdag 9 juni 2020
Za'atar tomat -röra på baguette
Servera och njut!
söndag 7 juni 2020
Taco-smörgåstårta
Ca 2 dl mjölk
lördag 6 juni 2020
Rabarberpaj med kokos
Gamjajeon - Koreanska potatisplättar
0.5 gul lök, hackad
1 msk potatismjöl
0.5 tsk salt
neutral olja, till stekning
1 röd chili finhackad
0.5 röd lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 lime, pressad saft
0.5 dl japansk soja
3 msk rörsocker eller strösocker
1 msk finhackad färsk koriander
1 tsk sesamolja
Skala och mixa potatis och lök till en slät puré i en matberedare monterad med knivblad. Låt potatissmeten rinna av väl i en finmaskig sil, pressa ut så mycket vätska det går. Blanda med potatismjöl och salt. Smeten kan vätska sig.
Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna och klicka ut smeten med en sked. Bred försiktigt ut till tunna plättar. Stek till fin färg och krispig yta, ca 3-5 min per sida. Servera plättarna med dippsåsen och limeklyftor.
onsdag 3 juni 2020
Skogaholmslimpa
Ställ bröden lite längre ned i ugnen. Spraya in lite vatten i ugnen innan du stänger. Efter 5 minuter sänk ugnsvärmen till 200C. Fortsätt grädda i ytterligare 25-30 minuter. Ta ut och låt svalna helt innan du skär upp brödet.
måndag 1 juni 2020
Love Lemon Cake
Finhackade pistasnötter