Vad är väl mer lämpligt en vinterdag än att koka långkok... Nu är ju vädret inte speciellt "vintrigt" i vår landsända, mycket lite snö och plus-grader. Men grytan var mustig och smakade gott!
Receptet hittade vi i en kokbok som jag inte bläddrat i på länge - en "skatt" bland alla våra kokböcker... Här finns massor av enkla recept värt att pröva. Idag gjorde vi köttgrytan. Enkel, inga "svåra" ingredienser, behövde bara lång tid i ugnen innan den var klar. Apelsinen ger en fin smak.
1 kg kalops-kött
170 g bacon
3 dl vatten
1 msk olja
3 msk vetemjöl
2 morötter
2 klyftor vitlök
1 liten purjolök
70 g tomatpuré
3 dl rödvin
1 1/2 tsk salt
svartpeppar
1 1/2 tsk timjan
1 lagerblad
skalet från en apelsin
ca 20 syltlökar
200 g champinjoner
1/2 - 1 dl apelsinsaft
Börja med att sätta på ugnen på 175C.
Skala och skär moroten i stora bitar. Hacka vitlöken och strimla purjolöken. Tvätta apelsinen väl och skala försiktigt av skalet i ca 1 cm breda bitar. Trä apelsinskalet på en tandpetare då är det lättare att hitta dom i den färdiga grytan.
Strimla baconet och stek det i en panna. Flytta över till en gryta som tål att stå i ugnen. Bryn köttet i omgångar - i sista omgången strör du över vetemjölet och bryner det med. Flytta även köttet över till grytan. När allt kött är stekt sköljer du av stekpannan med vatten och häller även det i grytan.
Efter det lägger man morötter, vitlök, purjo, tomatpuré, rödvin, salt, svartpeppar, timjan, lagerblad och apelsinskal i grytan. Låt det koka upp ordentligt. Tillsätt syltlöken. Lägg ett lock på grytan och sätt den i ugnen. Låt den puttra på i ugnen i ca två timmar.
Rengör champinjonerna och skär i mindre bitar. Stek svamparna i en varm stekpanna en stund.
Ta bort apelsinskalen från grytan. Tillsätt champinjonerna och apelsinsaften. Blanda om och smaka av. Tillsätt vid behov mera salt. Servera med kokt potatis.
söndag 18 januari 2015
Kyckling à la Igor
Det här är ett recept som jag länge haft nerskrivet i mitt svarta häfte... Har hittat det på bloggen "Pieni punainen keittiö". Kyckling i alla former är ju gott men mannen i huset är inte så stormförtjust måste medges. Det här gillade dock även han. :) Mycket enkelt att göra och riktigt gott.
800 g broilerfilé (vi använde oss av omarinerade filéer)
1 röd paprika i strimlor
1 gul paprika i strimlor
2 stora lökar finhackade
3 klyftor vitlök finhackade
70 g tomatpuré
1 msk socker
2 tsk salt
2 dl hönsbuljong
350 g smetana
1 handfull persilja
svartpeppar
1 tärnad ättiksgurka att strö över just innan du sätter i ugnen
Bryn paprika och lök i panna. Tillsätt tomatpuré, salt, socker, peppar, persilja och hönsbuljong samt även smetana och rör om. Låt såsen puttra några minuter.
Stek broilerfiléerna snabbt i panna, så att dom får färg. Placera dom i en ugnsform och häll såsen ovanpå så att filéerna täcks.
Grädda i ugn 175C ca 30 minuter. Servera med ris, pasta eller potatis.
800 g broilerfilé (vi använde oss av omarinerade filéer)
1 röd paprika i strimlor
1 gul paprika i strimlor
2 stora lökar finhackade
3 klyftor vitlök finhackade
70 g tomatpuré
1 msk socker
2 tsk salt
2 dl hönsbuljong
350 g smetana
1 handfull persilja
svartpeppar
1 tärnad ättiksgurka att strö över just innan du sätter i ugnen
Bryn paprika och lök i panna. Tillsätt tomatpuré, salt, socker, peppar, persilja och hönsbuljong samt även smetana och rör om. Låt såsen puttra några minuter.
Stek broilerfiléerna snabbt i panna, så att dom får färg. Placera dom i en ugnsform och häll såsen ovanpå så att filéerna täcks.
På väg in i ugnen... |
Grädda i ugn 175C ca 30 minuter. Servera med ris, pasta eller potatis.
Pintxos x 3
Nyåret kom och gick. Detta år hade vi goda vänner på besök hos oss nyårsaftonen. Vi hade beslutat att fixa till pintxos - enkelt och gott. Vi ville göra det lite kul och använde oss av cocktail-stickor med den åländska flaggan. :) :) :) Dessutom var dottern i huset och fixade till en smörgåstårta - mera om den i ett annat inlägg. Här kommer recept på våra pintxos. :)
Till dessa använde vi oss av batong som vi skivat och så gjorde vi en röra med tomat och paprika där vi använde oss av:
1 röd paprika
1 urkärnad tomat
1 vitlöksklyfta
1 dl hackad lök
citron
salt och peppar
Hacka paprika, tomaten, vitlöken och löken och blanda. Smaka av med citron, salt och peppar.
90 g tonfisk i olja
1/2 hårdkokt ägg
3 msk matyoghurt
1 tsk dijonsenap
1 krm salt
2 st körsbärstomater
150 g lax, kallrökt, skivad
gräslök
lite olivolja
Svartpeppar, efter smak
Mixa färskosten med hälften av laxen till en slät kräm.
Fördela krämen på brödskivorna.
Garnera med resten av laxen.
Pintxos med tomat och serrano-skinka:
Till dessa använde vi oss av batong som vi skivat och så gjorde vi en röra med tomat och paprika där vi använde oss av:
1 röd paprika
1 urkärnad tomat
1 vitlöksklyfta
1 dl hackad lök
citron
salt och peppar
Hacka paprika, tomaten, vitlöken och löken och blanda. Smaka av med citron, salt och peppar.
Pintxos med tonfisk och ägg:
90 g tonfisk i olja
1/2 hårdkokt ägg
3 msk matyoghurt
1 tsk dijonsenap
1 krm salt
2 st körsbärstomater
Låt tonfisken rinna av. Skala och mosa ägget. Blanda tonfisk, ägg, yoghurt, senap och salt. Lägg röran på bröden. Toppa med tomathalvor.
Pintxos med kallrökt lax och färskost:
150 g Philadelphiaost
150 g lax, kallrökt, skivad
gräslök
lite olivolja
Svartpeppar, efter smak
Mixa färskosten med hälften av laxen till en slät kräm.
Fördela krämen på brödskivorna.
Garnera med resten av laxen.
Alaska cake
I Hembakat nr 9/2014 delade vår favorit Roy Fares med sig ett recept på Alaska cake. Den såg maffig ut och vi beslöt med dottern i huset att den måste vi bara få baka. Tårtan var kul att göra - behövde dock tid att få frysa till sig. Vi bakade bottnen en kväll, fyllde den följande kväll och den tredje kvällen fixade vi marängen. Behöver vi säga att den tårtan smakade supergott!!!!
Botten:
250 g mörk choklad, 70 procent
60 g smör
250 g äggvitor
90 g strösocker
Kolasås:
50 g glykos
100 g strösocker
100 g vispgrädde
30 g smör
Chokladsås:
90 g strösocker
40 g kakao
100 g vispgrädde
30 g smör
Italiensk maräng:
190 g äggvita
75 g vatten
320 g strösocker
Fyllning:
2 - 2 1/2 liter vaniljglass
150 g salta jordnötter
Sätt ugnen på 160 grader varmluft. Hacka chokladen och smält den försiktigt över vattenbad eller i micron.
Lägg i smöret, låt det smälta och blanda runt. Låt svalna lite.
Vispa äggvitorna till en fast maräng, tillsätt sockret i omgångar och fortsätt att vispa till en styv maräng. Vänd försiktigt ner den smälta chokladen och blanda till en jämn smet. Bred ut smeten, till fyra runda bottnar, 18 cm i diameter, på plåtar med bakplåtspapper. Grädda dem längst ner i ugnen i ca 30 min.
Kolasås: Värm glykosen i en kastrull. Tillsätt sockret i omgångar och rör tills det har blivit en fin och gyllenbrun kolablandning. Tillsätt grädden långsamt under omrörning. Ta kastrullen från värmen. Lägg i smöret, låt det smälta och blanda runt. Häll upp såsen i en skål, täck med plastfolie och låt den svalna helt i rumstemperatur.
Chokladsås: Rör ihop socker och kakao i en kastrull. Tillsätt grädde ochs mör. Smält och koka det på medelvärme i ca 5 min. Rör om mellan varven så att såsen inte bränner fast. Låt den svalna.
Lätt bakplåtspapper i botten på två springformar, ca 20 cm i diameter. Lägg en tårtbotten i varje form och täck dem med ett lager vaniljglass. Ringla över kola- och chokladsås, strö över salta jordnötter och lägg på ytterligare en botten. Upprepa proceduren med glass, såser och nötter. Låt formarna stå i frysen i minst 6 timmar.
Italiensk maräng: Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en bunke. Koka upp vatten och socker till 121 grader. Häll direkt i en tunn stråle ner sockerlagen i bunken och vispa samtidigt med elvisp på max.hastighet och sedan på medelhastighet till marängen är ljummen.
Lägg ihop de båda bottnarna, täck hela tårtan med italiensk maräng och bränn av med en gasbrännare. Förvara tårtan i frysen på ett fat. Den håller sig bra i flera dagar. Låt tårtan stå i rumstemperatur 15-20 min före servering.
Botten:
250 g mörk choklad, 70 procent
60 g smör
250 g äggvitor
90 g strösocker
Kolasås:
50 g glykos
100 g strösocker
100 g vispgrädde
30 g smör
Chokladsås:
90 g strösocker
40 g kakao
100 g vispgrädde
30 g smör
Italiensk maräng:
190 g äggvita
75 g vatten
320 g strösocker
Fyllning:
2 - 2 1/2 liter vaniljglass
150 g salta jordnötter
Sätt ugnen på 160 grader varmluft. Hacka chokladen och smält den försiktigt över vattenbad eller i micron.
Lägg i smöret, låt det smälta och blanda runt. Låt svalna lite.
Vispa äggvitorna till en fast maräng, tillsätt sockret i omgångar och fortsätt att vispa till en styv maräng. Vänd försiktigt ner den smälta chokladen och blanda till en jämn smet. Bred ut smeten, till fyra runda bottnar, 18 cm i diameter, på plåtar med bakplåtspapper. Grädda dem längst ner i ugnen i ca 30 min.
Kolasås: Värm glykosen i en kastrull. Tillsätt sockret i omgångar och rör tills det har blivit en fin och gyllenbrun kolablandning. Tillsätt grädden långsamt under omrörning. Ta kastrullen från värmen. Lägg i smöret, låt det smälta och blanda runt. Häll upp såsen i en skål, täck med plastfolie och låt den svalna helt i rumstemperatur.
Chokladsås: Rör ihop socker och kakao i en kastrull. Tillsätt grädde ochs mör. Smält och koka det på medelvärme i ca 5 min. Rör om mellan varven så att såsen inte bränner fast. Låt den svalna.
Lätt bakplåtspapper i botten på två springformar, ca 20 cm i diameter. Lägg en tårtbotten i varje form och täck dem med ett lager vaniljglass. Ringla över kola- och chokladsås, strö över salta jordnötter och lägg på ytterligare en botten. Upprepa proceduren med glass, såser och nötter. Låt formarna stå i frysen i minst 6 timmar.
Italiensk maräng: Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en bunke. Koka upp vatten och socker till 121 grader. Häll direkt i en tunn stråle ner sockerlagen i bunken och vispa samtidigt med elvisp på max.hastighet och sedan på medelhastighet till marängen är ljummen.
Lägg ihop de båda bottnarna, täck hela tårtan med italiensk maräng och bränn av med en gasbrännare. Förvara tårtan i frysen på ett fat. Den håller sig bra i flera dagar. Låt tårtan stå i rumstemperatur 15-20 min före servering.
Lite "sprattel" nyårsaftonen till ära. :) |
söndag 11 januari 2015
Drömrulltårta
Att baka rulltårta är inte min starka sida. Får liksom inte till det - tycker dom blir "platta" och inte så där fluffiga och fina som jag skulle önska... Men skam den som ger sig. Det är en evighet sen jag bakat drömrulltårta senast men nu var det dags. Oftast är ju drömrulltårtan bakad med potatismjöl men i det här receptet använde man vetemjöl. Receptet kommer från boken Sötebröd från Brunkebergs bageri. En bok fylld med fina härliga recept på söta bakverk. Det som jag gillar är att måtten är angivna i gram - så fram med era digitala köksvågar alla där ute i cybervärlden, nu är det bara att börja baka rulltårta! :D
3 ägg
200 g strösocker
50 g mjölk
140 g vetemjöl
20 g kakaopulver
10 g vaniljsocker
10 g bakpulver
100 g strösocker att vända upp kakan på
Smörkräm:
100 g rumstempererat smör
120 g florsocker
1 äggula
30 g vaniljsocker
Börja med rulltårtan. Vispa ägg och socker pösigt och vitt. Blanda i mjölken.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en separat bunke och vänd ner blandningen i äggsmeten.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och vred ut smeten så jämnt som möjligt.
Grädda i 225C mitt i ugnen ca 5-7 minuter eller tills kakan fått fin färg.
Häll strösocker i ett jämnt lager på ett bakplåtspapper. Ta ut kakan ur ugnen och vänd den upp och ner på det sockrade papperet. Lossa försiktigt det papper som kakan gräddats på. Om det är svårt kan du pensla lite kallt vatten på papperet - då lossnar det lätt.
För smörkrämen vispar du smöret och sockret fluffigt och vitt. Därefter tillsätter du äggulan och vaniljsockret och blandar ordentligt.
Låt kakan svalna och bred därefter ut smörkrämen på botten.
Rulla ihop och ställ svalt en stund innan du skär upp din drömtårta.
3 ägg
200 g strösocker
50 g mjölk
140 g vetemjöl
20 g kakaopulver
10 g vaniljsocker
10 g bakpulver
100 g strösocker att vända upp kakan på
Smörkräm:
100 g rumstempererat smör
120 g florsocker
1 äggula
30 g vaniljsocker
Börja med rulltårtan. Vispa ägg och socker pösigt och vitt. Blanda i mjölken.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en separat bunke och vänd ner blandningen i äggsmeten.
Än så länge ser det helt okej ut. |
Grädda i 225C mitt i ugnen ca 5-7 minuter eller tills kakan fått fin färg.
Häll strösocker i ett jämnt lager på ett bakplåtspapper. Ta ut kakan ur ugnen och vänd den upp och ner på det sockrade papperet. Lossa försiktigt det papper som kakan gräddats på. Om det är svårt kan du pensla lite kallt vatten på papperet - då lossnar det lätt.
För smörkrämen vispar du smöret och sockret fluffigt och vitt. Därefter tillsätter du äggulan och vaniljsockret och blandar ordentligt.
Smörkräm |
Rulla ihop och ställ svalt en stund innan du skär upp din drömtårta.
Lite sprack tårtan upp när jag rullade den :( |
God var den - men saknade ännu fluffigheten... |
Sirapsrutor
Dessa bröd var goda i min smak. Min syster däremot tyckte dom var lite för söta. Sirapen i degen gör ju sitt till för sötman förstås. Lätta att baka i vilket fall som helst eftersom man kavlar ut degen och lägger den i en långpanna. Receptet har jag hittat på internet dvs. här.
Där hittar ni också fina bilder på dessa sirapsrutor. För första gången så GLÖMDE jag bort att fotografera hur mina rutor såg ut...
50 g jäst
½ dl matolja
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 dl mörk sirap
2 tsk malda pomeransskal
13-14 dl rågsikt
Till pensling:
1 msk sirap
1 msk vatten
Värm mjölk och olja till 37 grader och rör ut jästen i degvätskan. Blanda ner salt, sirap, malda pomeransskal och nästan all rågsikt (spar lite till utbakningen). Arbeta till en smidig deg och jäs sedan under duk i 30 minuter. Knåda därefter degen helt snabbt – bara så att luften går ur den, inte mer. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper till cirka 2 cm tjocklek. Lägg i en långpanna, nagga med en gaffel och skär i rutor (ca 20 st). Jäs ytterligare en halvtimme under duk. Blanda sirap med varmt vatten och pensla brödet med blandningen. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 15-20 minuter. Låt svalna och bryt eller skär.
Där hittar ni också fina bilder på dessa sirapsrutor. För första gången så GLÖMDE jag bort att fotografera hur mina rutor såg ut...
50 g jäst
½ dl matolja
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 dl mörk sirap
2 tsk malda pomeransskal
13-14 dl rågsikt
Till pensling:
1 msk sirap
1 msk vatten
Värm mjölk och olja till 37 grader och rör ut jästen i degvätskan. Blanda ner salt, sirap, malda pomeransskal och nästan all rågsikt (spar lite till utbakningen). Arbeta till en smidig deg och jäs sedan under duk i 30 minuter. Knåda därefter degen helt snabbt – bara så att luften går ur den, inte mer. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper till cirka 2 cm tjocklek. Lägg i en långpanna, nagga med en gaffel och skär i rutor (ca 20 st). Jäs ytterligare en halvtimme under duk. Blanda sirap med varmt vatten och pensla brödet med blandningen. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 15-20 minuter. Låt svalna och bryt eller skär.
Pulled pork med Coca-Cola
Att göra pulled pork tar ju sin tid eftersom det skall ligga länge i ugnen, men nog är det värt den tiden för visst är det gott! Här har vi provat en version med Coca-Cola.
En bit griskött
salt, peppar
1 1/2 dl sojasås
ca 8 dl Coca-Cola
3 klyftor vitlök
2 schalottenlökar
Salta och peppra köttbiten. Lägg den i en gryta som tål ugnsvärme. Blanda ihop de övriga ingredienserna och häll i grytan. På med locket och in i ugnen 150C minst ett par tre timmar, beror på hur stor köttbit du har. Men köttet skall vara så mört att du med gaffel kan "riva" löst det. Vänd på köttbiten ett par gånger under tillagningstiden.
En bit griskött
salt, peppar
1 1/2 dl sojasås
ca 8 dl Coca-Cola
3 klyftor vitlök
2 schalottenlökar
Salta och peppra köttbiten. Lägg den i en gryta som tål ugnsvärme. Blanda ihop de övriga ingredienserna och häll i grytan. På med locket och in i ugnen 150C minst ett par tre timmar, beror på hur stor köttbit du har. Men köttet skall vara så mört att du med gaffel kan "riva" löst det. Vänd på köttbiten ett par gånger under tillagningstiden.
Här ligger vår köttbit i ugnen. |
Enkla grahamsbullar
Bröd bakar vi som bekant ofta i detta hus.
1 påse torrjäst à 11 g
50 g smör
5 dl mjölk
2 tsk salt
1 msk socker
3 dl grahamsmjöl
1 dl vetekli
8-9 dl vetemjöl
Värm mjölken till 42C. Tillsätt smör, salt och socker och grahamsmjölet blandat med torrjästen. Rör i vetekli. Häll i ca hälften av vetemjölet och börja knåda till en deg, häll på resten av vetemjölet i små omgångar och fortsätt knåda i ca 10-15 minuter eller tills degen känns bra och släpper bunkens kanter. Låt jäsa ca 40 minuter på varm plats.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom den. Dela den i 4 delar och därefter varje del i 5 bitar. Forma bitarna till bollar och lägg med på plåtar med bakplåtspapper. Pudra liten mjöl över dem och låt bröden jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Grädda bröden mitt i ugnen i ca 7-9 minuter. Låt dem svalna. Mumsa i dig med kvällsté eller morgonkaffe! :)
1 påse torrjäst à 11 g
50 g smör
5 dl mjölk
2 tsk salt
1 msk socker
3 dl grahamsmjöl
1 dl vetekli
8-9 dl vetemjöl
Värm mjölken till 42C. Tillsätt smör, salt och socker och grahamsmjölet blandat med torrjästen. Rör i vetekli. Häll i ca hälften av vetemjölet och börja knåda till en deg, häll på resten av vetemjölet i små omgångar och fortsätt knåda i ca 10-15 minuter eller tills degen känns bra och släpper bunkens kanter. Låt jäsa ca 40 minuter på varm plats.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom den. Dela den i 4 delar och därefter varje del i 5 bitar. Forma bitarna till bollar och lägg med på plåtar med bakplåtspapper. Pudra liten mjöl över dem och låt bröden jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Grädda bröden mitt i ugnen i ca 7-9 minuter. Låt dem svalna. Mumsa i dig med kvällsté eller morgonkaffe! :)
Chokladkola
Det här receptet hittade jag på www.norrmejerier.se. Tyckte det lät intressant med flingsaltet som skulle strös över den färdiga kolan.
50 g smör
50 g smör
3 dl Vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
100 g mörk choklad
½ msk flingsalt
Blanda alla ingredienser förutom chokladen och flingsaltet i en tjockbottnad gryta. Koka under omrörning ca 20 minuter tills smeten når 124° eller gör kulprovet.
Låt svalna något. Hacka chokladen och låt den smälta ned i smeten, rör om försiktigt. Häll upp i en form (ca 12x12 cm) klädd med bakplåtspapper. Strö över saltet. Låt svalna och skär i bitar med en kniv.
Lite större kastrull borde jag ha valt, nu fick jag stå och passa hela tiden att det inte skulle koka över... |
Fudge med chokladskumbanan.
Denna jul kom och gick väldigt snabbt måste jag säga. Inga pepparkakor bakade vi detta år och inga andra småbröd heller. Däremot fixade vi till tre olika sorters godis.
Det här med skumbananer tyckte jag verkade intressant, har hittat receptet på internet. Och visst fanns smaken av skumbananer där, men dessa skall med fördel serveras kalla - då tyckte jag dom smakade bäst!
4 dl strösocker
2 dl vispgrädde
100 g smör
125 g chokladskumbananer
200 g mörk choklad
Blanda strösocker, vispgrädde, smör och skumbananer i tjockbottnad kastrull.
Koka under omrörning på svag värme tills skumbananerna smält, ca 10-15 min.
Drag kastrullen åt sidan och låt blandningen svalna något.
Dela den mörka chokladen i mindre bitar.
Rör ner chokladen i blandningen så att den smälter.
Häll fudgesmeten i en bakpappersklädd form, ca 20X20 cm
Låt stelna i kylen och skär sedan upp i 30 bitar
Det här med skumbananer tyckte jag verkade intressant, har hittat receptet på internet. Och visst fanns smaken av skumbananer där, men dessa skall med fördel serveras kalla - då tyckte jag dom smakade bäst!
En fin jämn massa som när den stelnat skärs i mindre bitar. |
2 dl vispgrädde
100 g smör
125 g chokladskumbananer
200 g mörk choklad
Blanda strösocker, vispgrädde, smör och skumbananer i tjockbottnad kastrull.
Koka under omrörning på svag värme tills skumbananerna smält, ca 10-15 min.
Med skumbananer i kastrullen såg röran ut så här. |
Drag kastrullen åt sidan och låt blandningen svalna något.
Dela den mörka chokladen i mindre bitar.
Rör ner chokladen i blandningen så att den smälter.
Häll fudgesmeten i en bakpappersklädd form, ca 20X20 cm
Låt stelna i kylen och skär sedan upp i 30 bitar
Gott Nytt År 2015!
Efter en paus på två månader med bloggandet så är vi tillbaka! Under dessa två månader har vi nog både bakat och fixat mat men tiden att sätta sig ner och blogga har liksom inte funnits där. Dottern har fullt upp med sitt och själv har jag handarbetat en hel del den senaste tiden. Tycker det är rätt så kul att både sticka och virka för tillfället. :) Nu är dock kameran tömd på bilder och dags att börja uppdatera! Här skall ni få se en bild på tröjan jag stickat till dottern. :) :) :)
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)