Ett recept från zeinas kitchen.
Tomatsåsen:
1/2 lök
1 vitlöksklyftor
400 g krossad tomat
1/2 msk tomatpuré
1/2 näve färska basilikablad
1/2 msk balsamico
1/2 tsk dijonsenap
Salt & peppar
Ca 1 dl vatten
Köttbullarna:
400 g köttfärs
1/2 dl ströbröd
0,75 dl mjölk
1 litet ägg
1/2 pressad vitlöksklyfta
1 liten knippe finhackad persilja
1 liten knippe finhackad färsk basilika
Knappt 1 tsk dijonsenap
Knappt 1 tsk salt
Svartpeppar
Olivolja till stekning
Börja med tomatsåsen. Finhacka löken och stek i olja, pressa i vitlök
och stek lite till. Tillsätt krossad tomat, tomatpuré och alla övriga
ingredienser till tomatsåsen. Koka upp såsen och låt sedan puttra
långsamt under lock medan du förbereder köttbullarna.
Blanda ströbröd med mjölk, rör om och
tillsätt alla övriga ingredienser till köttbullarna. Rör gärna smeten
med händerna, ibland kan ströbrödet klumpa sig, lös upp den med
fingrarna samtidigt som du blandar allting. Rulla stora köttbullar,
större än klassiska svenska köttbullar. Lägg på en plåt och ringla
rikligt med olivolja över. Värm ugnen till 200° och tillaga köttbullarna
mitt i ugnen i ca 15 min, öppna upp luckan efter halva tiden och
skaka på plåten.
Smaka av tomatsåsen och krydda eventuellt med salt eller peppar.
Vänd försiktigt köttbullarna i tomatsåsen och låt dem få puttra med
några minuter.