Nu när höstmörkret kommer krypande så passar det utmärkt att göra en mustig gryta där basen för såsen är öl. Supergott blir det. Den här grytan fick gotta till sig i ugnen så använd gärna en gryta som tål ugn. Naturligtvis kan man även ha grytan att småputtra på spisen. :)
600 g nötkött
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 burk öl, använde en burk som innehöll 5 dl tjeckiskt öl
2 msk tomatpuré
2 msk worchestersås
3 tsk rökt paprikapulver
3 tsk socker
2 tsk salt
svartpeppar
1 lagerblad
2 - 3 msk vetemjöl
några små morötter
Skala morötterna. Tärna köttet i mindre bitar, bryn det i en stekpanna och lägg därefter i grytan. Bryn löken, pass på så att du inte bränner vitlöken! När löken är nästan mjuk strö över vetemjölet och låt steka med en stund. Häll löken i grytan med köttet. Här brukar jag skölja av stekpannan med ca 1 - 1.5 dl vatten som jag häller över köttet. Häll ölet i grytan tillsammans med alla de övriga ingredienserna.
Sätt lock på grytan och ställ i ugnen 180C. Min gryta stod 3 timmar i ugnen och då var köttet så där härligt mört. Vi serverade detta tillsammans med hemmagjord potatismos.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar