En variation av maltlimpa, en riktigt bra sådan dessutom. Bilden här ger nog inte rättvisa för det här brödet. Ett enkelt bröd som du rätt så fort "rör ihop".
Du behöver:
3 dl Tuoppi-malt
4 dl kokande vatten
75 g jäst
3 msk ättika
3 1/2 dl mjölk
2 tsk salt
1 1/2 dl sirap
1 dl kumminfrön
2 msk pomeransskal
ca 6 dl rågmjöl
ca 6 dl vetemjöl
Mät upp Tuoppi-malt i en skål, häll över kokande vatten. Låt stå en stund och tillsätt ättika och mjölk. När blandningen är fingervarm smular du i jästen. Sirap, salt och kryddor tillsättes också. Tillsätt mjöl turvis tills du har en fin, lite lös, deg. Låt jäsa en timme.
Dela degen i två delar som du lägger i varsin avlång form. Låt jäsa till dubbel storlek. Grädda i 175C ca 45 - 60 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar