tisdag 19 maj 2020

Gammaldags vattenbröd


Ett recept ur Allas kokbok från år 1955.

Deg 1:
50 g jäst
2 dl vatten
5-6 dl vetemjöl

Deg 2:
3 dl vatten
2 tsk salt
100 g smör
5-6 dl vetemjöl

Lös upp jästen i ljumt vatten och arbeta in mjöl till en smidig, rätt fast deg. Ställ den att jäsa på varm plats.

Smält matfettet till den andra degen. Häll i vattnet, saltet och ca 5 dl av mjölet och arbeta samman ingredienserna till en lös deg.

När jästdegen är väl uppjäst, arbeta de två degarna samman till en smidig men rätt lös deg. Baka ut den till ovala bröd, vilket får jäsa på plåt.


Låt bröden jäsa upp kraftigt på varm plats och grädda dem sedan hastigt ljusbruna i 300 C 8-10 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar