Botten:
250 g mörk choklad, 70 procent
60 g smör
250 g äggvitor
90 g strösocker
Kolasås:
50 g glykos
100 g strösocker
100 g vispgrädde
30 g smör
Chokladsås:
90 g strösocker
40 g kakao
100 g vispgrädde
30 g smör
Italiensk maräng:
190 g äggvita
75 g vatten
320 g strösocker
Fyllning:
2 - 2 1/2 liter vaniljglass
150 g salta jordnötter
Sätt ugnen på 160 grader varmluft. Hacka chokladen och smält den försiktigt över vattenbad eller i micron.
Lägg i smöret, låt det smälta och blanda runt. Låt svalna lite.
Vispa äggvitorna till en fast maräng, tillsätt sockret i omgångar och fortsätt att vispa till en styv maräng. Vänd försiktigt ner den smälta chokladen och blanda till en jämn smet. Bred ut smeten, till fyra runda bottnar, 18 cm i diameter, på plåtar med bakplåtspapper. Grädda dem längst ner i ugnen i ca 30 min.
Kolasås: Värm glykosen i en kastrull. Tillsätt sockret i omgångar och rör tills det har blivit en fin och gyllenbrun kolablandning. Tillsätt grädden långsamt under omrörning. Ta kastrullen från värmen. Lägg i smöret, låt det smälta och blanda runt. Häll upp såsen i en skål, täck med plastfolie och låt den svalna helt i rumstemperatur.
Chokladsås: Rör ihop socker och kakao i en kastrull. Tillsätt grädde ochs mör. Smält och koka det på medelvärme i ca 5 min. Rör om mellan varven så att såsen inte bränner fast. Låt den svalna.
Lätt bakplåtspapper i botten på två springformar, ca 20 cm i diameter. Lägg en tårtbotten i varje form och täck dem med ett lager vaniljglass. Ringla över kola- och chokladsås, strö över salta jordnötter och lägg på ytterligare en botten. Upprepa proceduren med glass, såser och nötter. Låt formarna stå i frysen i minst 6 timmar.
Italiensk maräng: Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en bunke. Koka upp vatten och socker till 121 grader. Häll direkt i en tunn stråle ner sockerlagen i bunken och vispa samtidigt med elvisp på max.hastighet och sedan på medelhastighet till marängen är ljummen.
Lägg ihop de båda bottnarna, täck hela tårtan med italiensk maräng och bränn av med en gasbrännare. Förvara tårtan i frysen på ett fat. Den håller sig bra i flera dagar. Låt tårtan stå i rumstemperatur 15-20 min före servering.
Lite "sprattel" nyårsaftonen till ära. :) |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar