tisdag 23 juni 2015

Formbröd

Det här brödet blev snabbt en klar favorit hemma hos oss. God smak och lätt att göra. Behöver dock jäsa i flera repriser så tar ett par timmar i tid.


5 dl vatten
11 g torrjäst
1 dl havregryn
1 dl rågmjöl
2 tsk salt
1 msk sirap
8 - 9 dl vetemjöl
smör att smörja formen med


Värm vattnet till 42C. Tillsätt havregryn, rågmjöl, torrjäst, salt och sirap. Låt jäsa övertäckt i en halvtimme.

Efter en halv timme bubblade min deg så här vackert:
Nu är det dags att röra ner vetemjölet lite i taget. Degen behöver inte knådas. Det räcker med att du rör in allt mjöl. Låt jäsa övertäckt en halv timme.

Smörja formen. När degen jäst klart lyfter du försiktigt degen i formen och låter den igen jäsa en halv timme.


Grädda i 250C ca en halv timme. Låt svalna en stund innan du stjälper upp brödet ur formen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar