fredag 8 juni 2018

Bröd i långpanna

Perfekt att baka när man t.ex. på sommaren är mycket ute. Kräver "minimal" tid för knådning och "maximal" tid för jäsning och gräddning. :)


22 g torrjäst
10 dl vatten
4 tsk salt
½ dl strösocker 
1 dl ljus sirap 
1 dl mörk sirap
ca 2 tsk ättikssprit (12%)
ca 1,8 kg rågsikt

Klä en ugnsform eller en mindre långpanna med två bakplåtspapper. Låt pappret sticka upp en bit ovanför kanterna. Värm vattnet till 37 C. Häll vattnet i bunken och tillsätt torrjästen. Rör om.  Tillsätt saltet, sockret, sirapen och ättiksspriten. Blanda väl. Arbeta in rågsikten, lite i taget, tills du får en smidig deg. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Tryck ut degen jämnt i långpannan och nagga den med en gaffel över hela ytan. 


Täck degen med en bakduk och låt den jäsa i rumstemperatur i ca 2 timmar.


Sätt ugnen på 175 C när det återstår ca 30 minuter av jästiden. Sätt in formen på gallret i den nedre delen av ugnen och grädda brödet i ca 60 - 80 minuter. Ta ut brödet och låt det svalna på galler under duk. Om man vill kan man dela brödet i 4 lika stora delar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar