Syrensaft har jag inte tidigare ens hört talas om, men så kom receptet emot på bloggen Fredriks Fika och eftersom syrenen blommade fint på landet så plockade jag hem några blomklasar.
30 blommklasar, gärna blå eller lila så du får fin färg på saften
2 ekologiska citroner
1 kg vatten
1 kg strösocker
Plocka blommorna och skaka dem lite lätt så du inte får med några kryp. Plocka av alla blommor och lägg i en stor bunke.
Tvätta citronen och skär i skivor och lägg i bunken.
Koka upp vatten och socker och slå över blommor och citron. Låt svalna något, täck med lock och låt stå i kylen i 2-3 dagar.
Sila bort blommor och citron. Tappa upp på rena flaskor. Håller cirka två veckor i kylen, och riktigt länge om du fryser in den. Satsen ger ca 1.5 liter saft. Själv satte jag mina flaskor i frysen. Tyckte att saften var överraskande bra. Dottern i huset tyckte den var onödigt söt i smaken. :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar