Dags att tömma frysen på fjolårets blåbär. Här ett mycket intressant recept som innehåller anis. Med en klick vaniljsås är den här riktigt god. Receptet har jag hittat i tidningen Birka.
4 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk bakpulver
3/4 tsk anisfrön
1/4 tsk salt
100 g smör
2 dl mjölk
2 ägg
Fyllning:
200 g (ca 4 dl) djupfrysta blåbär
1/2 dl socker
1 msk potatismjöl
För dekoration:
Florsocker
Blanda ihop de torra ingredienserna, krossa anisen i en mortel. Smält smöret och låt det svalna något. Tillsätt mjölk, ägg och smör i degen. Rör degen jämn men undvik onödig omrörning.
Bred ut knappt hälften av degen i en smord pajform eller en form med löstagbar botten (ca 26 cm i diameter). Lägg hälften av blåbären ovanpå. Blanda socker och potatismjöl och strö hälften av blandningen ovanpå blåbären. Bred resten av degen, blåbären och blandningen med socker och potatismjöl ovanpå.
Grädda i 200 grader ca 30 minuter.
Servera ljummen. Dekorera ytan med florsocker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar