söndag 8 september 2013

Knådfritt grytbröd

Det här receptet är från tidningen Hembakat - man hittar det även på tidningens egen hemsida. Lite har jag dock fått ändra - filmjölk bytte jag ut mot vanlig mjölk och eftersom jag inte äger en gjutjärnsgryta så använde jag mig av en kastrull, modell större. Jag började med degen en eftermiddag och lät den jäsa i ca 7-8 timmar. Efter det så lade jag till 5 dl mjöl (allt enligt receptet), lät degen stå i rumsvärme 1 timme och sedan ställde jag den i kylen över natten. Följande morgon när jag vaknade så fortsatte jag med att följa receptet. Mycket enkelt och ack så gott med färskt bröd till morgonkaffet! Låt er inte skrämmas av den långa jäsningstiden - man behöver ju inte stå bredvid utan kan syssla med annat under tiden... ;)
Återger här receptet som det är skrivet på tidningens hemsida. 



1 bröd

6 dl vatten, rumsvarmt
1 dl filmjölk
1/4 pkt jäst
2 tsk salt
13–15 dl vetemjöl

1. Häll vatten och filmjölk i en bunke. Lös upp jästen i vätskan och tillsätt salt.
2. Rör ner ca 8 dl vetemjöl till en tjock smet.
3. Täck smeten med plast-folie och låt den jäsa i 4–8 tim i rumstemperatur.
4. Tillsätt ytterligare 5 dl vetemjöl och låt degen jäsa under bakduk i ytterligare 2–8 tim. Smaken och glutentrådarna utvecklas ju längre degen får jäsa.
5. Nu ska degen vara elastisk med långa glutentrådar. Tillsätt eventuellt 1–2 dl vetemjöl om degen är mycket lös. Hur mycket mjöl som behöver tillsättas beror bland annat på hur varmt degen stått. Jästsvamparna äter vetemjölet och ju varmare degen stått, desto mer mjöl behöver tillsättas. Konsistensen ska vara lös men degen ska ändå hålla ihop.
6. Rulla degen i en rikligt mjölad handduk och låt den jäsa inrullad i handduken i 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt samtidigt in en tom gjutjärnsgryta i den varma ugnen.
7. Strö lite mjöl i grytans botten och lägg den mjölade degen i den heta grytan och sätt på locket. Utan mjöl fastnar brödet.
8. Grädda brödet längst ner i ugnen i 15–20 min. Ta därefter av locket och sänk temperaturen till 225 grader. Grädda brödet i ytterligare 15–20 min.


Fördelar med lång jäsning
För att ett bröd ska bli luftigt och jäsa bra måste glutenet i mjölet utvecklas och bilda starka trådar. Det finns två sätt att göra detta på och det snabbaste är att man knådar degen väl. Men glutenet utvecklas också i mycket lösa degar som får stå och jäsa i många timmar. Även smaken i mjölet får då möjlighet att utvecklas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar