söndag 17 januari 2016

Kalljäst bondbröd

Nybakat bröd till frukost - mumsfilibabba!


50 g jäst
1 msk honung
1 msk salt
5 dl kallt vatten
12 dl vetemjöl, gärna special
1 msk olja
Lös jästen i vattnet och tillsätt salt och honung. Arbeta in mjölet (spar lite till utbakningen) med träslev eller trägaffel. Ta kraftiga tag, degen ska bli trådig. När du har arbetat en stund, för över degen på bakbordet och fortsätt knåda några minuter.

Smörj en bunke med olja invändigt och lägg ner den färdigknådade degen. Tänk på att bunken ska vara stor. Degen ska kunna jäsa till dubbel storlek. Täck med plastfilm och sätt bunken i kylen över natten eller minst 6 timmar. 

Följande morgon tar man fram degen, formar den till ett avlångt eller två runda bröd. Låt jäsa cirka 30 minuter på bakplåtspappersklädd plåt. 

Bröden gräddas i 20 minuter i 250 graders värme. Stäng därefter av ugnen och låt brödet stå kvar i ytterligare 15 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar