lördag 12 mars 2016

Blinier

Blinier gjorde vi tidigare i vintras. Ett recept av Michael Björklund. Ni hittar det också här.

10 g jäst
2 1/2 dl mjölk, ljummen
1 1/2 dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
3/4 dl gräddfil
1 äggula
1/2 tsk salt
1 äggvita

    Rör ner jästen i mjölken. Tillsätt mjöl, gräddfil, äggula och salt. Vispa smeten slät och låt den jäsa minst en halv timme. Vispa under tiden äggvitan hård. Blanda försiktigt ner den i smeten. Grädda smeten i lite smör i en plättlagg.


    Smeten kan stå i kylskåp i flera dygn innan man steker den. Äggvitan rörs i alla fall alltid i strax innan stekning. Det är nämligen den som ger plätten extra luftighet. 

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar