fredag 4 februari 2022

Italienska köttbullar i tomatsås

 


Ett recept från zeinas kitchen. 

Tomatsåsen:
1/2 lök
1 vitlöksklyftor
400 g krossad tomat 
1/2 msk tomatpuré
1/2 näve färska basilikablad
1/2 msk balsamico
1/2 tsk dijonsenap
Salt & peppar
Ca 1 dl vatten


Köttbullarna:
400 g köttfärs
1/2 dl ströbröd
0,75 dl mjölk
1 litet ägg
1/2 pressad vitlöksklyfta
1 liten knippe finhackad persilja
1 liten knippe finhackad färsk basilika
Knappt 1 tsk dijonsenap
Knappt 1 tsk salt
Svartpeppar
Olivolja till stekning

Börja med tomatsåsen. Finhacka löken och stek i olja, pressa i vitlök och stek lite till. Tillsätt krossad tomat, tomatpuré och alla övriga ingredienser till tomatsåsen. Koka upp såsen och låt sedan puttra långsamt under lock medan du förbereder köttbullarna.

Blanda ströbröd  med mjölk, rör om och tillsätt alla övriga ingredienser till köttbullarna. Rör gärna smeten med händerna, ibland kan ströbrödet klumpa sig, lös upp den med fingrarna samtidigt som du blandar allting. Rulla stora köttbullar, större än klassiska svenska köttbullar. Lägg på en plåt och ringla rikligt med olivolja över. Värm ugnen till 200° och tillaga köttbullarna mitt i ugnen i ca 15 min, öppna upp luckan efter halva tiden och skaka på plåten.

Smaka av tomatsåsen och krydda eventuellt med salt eller peppar. Vänd försiktigt köttbullarna i tomatsåsen och låt dem få puttra med några minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar