500 g nötkött i bitar
2 lökar
2 selleristjälkar
2 morötter
200 g svampar (vi använde oss av svart trumpetsvamp men vilken svamp som helst går bra - även konserverade champinjoner. Man tager vad man haver liksom...)
2 dl mörkt öl
1 dl vatten
1 köttbuljongtärning
salt och peppar
Skiva moroten och sellerin tunt och finhacka löken. Fräs i en kastrull på låg värme i en klick smör. Stek köttet i smör i en stekpanna och lägg över även det i kastrullen då bitarna fått lite färg runtom. Fräs upp svampen och lägg även den i kastrullen. Häll på öl och vatten och lägg i buljongtärningen. Koka tills köttet är mört, cirka en timme. Om du använder konserverade hela svampar lägger du i dem i slutet av koktiden. Smaka av grytan med salt och peppar.
Ingen bra bild precis eftersom fyllning även täcker det krispiga locket... |
Gör locket till pajen av följande:
1 1/2 dl vetemjöl
50 g smör
2-3 msk vatten
Smula smöret i mjölet och arbeta sen snabbt in kallt vatten i degen. Låt vila kallt medan grytan kokar klart. Kavla ut till en lock mellan två bitar plastfolie. Häll grytan i en lämplig ugnsform och lägg deglocket ovanpå. Tryck fast degen längs kanterna och skär ett hål o degen så att ånga kan pysa ut.
Om du vill kan du dekorera locket med överblivna degbitar. Pensla med mjölk och lägg in i ugnen på 225 grader i cirka 15 minuter tills locket har fin färg.
Att pensla med mjölk glömde jag totalt bort så den är lite blek i färgen men gott var det. Till det här serverade vi potatismos och en sallad. Själv tyckte jag att det skulle ha räckt med bara sallad till men mannen i huset var utav den åsikten att mos eller råstekt potatis absolut är ett måste till pajen! ;)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar