lördag 6 oktober 2012

Zucchiniplättar

Här har vi gjort ett recept som stått på "att göra"-listan länge. Från Alexandra Pascalidous bok "Min stora feta grekiska kokbok" har vi bongat receptet. Lite små ändringar har vi gjort så återger här vår version.



2 zucchini
350 g mjölig potatis
1 röd lök
200 g fetaost
3 ägg
2 dl grekisk yoghurt
1,5 dl vetemjöl
salt efter behov - smaka av eftersom osten är salt
1,5-2 tsk vitpeppar
2 msk färsk basilika

Skölj zucchinierna och skala potatisen. Riv båda halvgrovt. Salta och låt ligga och dra en stund tills vattnet runnit av. Pressa noga ut den sista vätskan med händerna. Finhacka löken och smula sönder osten. Vispa äggen lätt, blanda i den grekiska yoghurten och vetemjöl i en skål tills det blir en skön, rinnande massa. Se till så att mjölet inte klumpar sig. Släng i zucchini och potatis, lök, salt och vitpeppar och rör om ordentligt. Hacka i basilika i smeten. Låt den sedan stå och vila en stund. Forma plättar.

Alexandra tipsade om att grädda plättarna i våffeljärn så det gjorde vi men saknar man våffeljärn kan man lika bra steka plättarna i stekpanna i lite smör och olivolja. 

Vi åt detta med stekt broiler och tomatskivor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar