söndag 29 mars 2015

Sesam- och linfröbröd

Att baka med frön i en bröddeg tycker jag är kul, ger brödet en god smak och någonting "att bita i". :) Mannen i huset är dock inte överförtjust måste medges... Men - man får ju inte alltid som man vill och alltid nu och då bakas det med frön i detta hus. :)



Den här gången valde jag att baka ut bröden till superstora frallor - kul med omväxling!

5 dl vatten
50 g färsk jäst
2 msk olivolja
ca 12 dl vetemjöl
1 1/2 dl solrosfrön
2 tsk salt
1 äggvita
1/2 dl linfrön
1/2 dl sesamfrön

Värm vattnet till 37C. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt olivolja, mjöl, solrosfrön och salt. Arbeta degen i minst 5 minuter eller tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt ca 40 minuter.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och platta ut till en ca 20 x 30 cm stor platta med mjölade händer. Skär ut åtta bitar.

Sätt ugnen på 225C. Använd degskrapa när du lägger över bröden på plåten med bakplåtspapper. Pensla med äggvita och strö på linfrön och sesamfrön. Låt jäsa övertäckt ca 20 minuter.

Grädda mitt i ugnen ca 15 min.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar