tisdag 7 november 2017

Khachapuri- Georgiskt ostbröd

Ett georgiskt ostbröd som påminner om pizza, skriver Zeina i sin blogg om det här brödet. Tyckte det lät intressant så provade på att baka det. Supergott!


Deg:
30 g färsk jäst
3 dl ljummen mjölk
100 g rumsvarmt smör
1 ägg
Ca 9 dl vetemjöl
1 tsk salt

Fyllning:
200 g fetaost
200 g riven mozzarella
200 g riven ost (gärna en med mycket smak t.ex. cheddarost)
2 ägg
Salt efter smak

Tillsättning till avlånga bröd:
Ägg

Pensling:
2 äggulor
Smör


Degen:
Lös upp jästen med ljummen mjölk. Tillsätt övriga ingredienser och knåda en bra stund till en smidig deg. Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa i rumstemperatur i 1 timme. Lägg upp degen på mjölad bakbord och dela den i  6 delar.  Täck degen med bakduk.


Fyllningen:
Blanda alla ostsorter i en bunke. Tillsätt två uppvispade ägg och blanda ordentligt tills du får en smet. Smaka av med lite salt, om du har starkt lagrade ostar så behövs inte saltet, smaka dig fram. Gör 6 små bollar av ostmassan.


Värm ugnen till 225°. Lägg bakplåtspapper på ugnsplåtar. Du kan forma dina bröd på två olika sätt.

Runt bröd: Mjöla bakbordet. Kavla ut en degbit till en rund platta lika stor som en pizza. Ta en ostboll och lägg den mitt i degen. Vik ihop kanterna och nyp degen ordentligt. Tänk på att mjöla bakbordet vid behov så degen inte fastnar på bordet. Tryck ut luftbubblor försiktigt. Kavla brödet tills du får ett fint runt bröd. Pensla brödet med äggula och gör sedan ett litet hål mitt i brödet. Hålet i brödet gör att brödet inte spricker vid gräddning. Baka brödet mitt i ugnen tills den blir gyllene, ca 20 min, tiden kan variera beroende på hur stort bröd du har gjort. Så fort du tar ut brödet från ugnen klickar du lite smör över det, pensla det smälta smöret jämnt över brödet. Servera gärna brödet nybakat och varmt. Brödet funkar alldeles utmärkt att frysas in.


Avlångt bröd med ägg: Kavla ut en degbit till en avlång platta. Rulla in kanterna och forma brödet som bilden nedan. Nyp ihop kanterna ordentligt. Tryck ut en ostboll i brödet. Baka mitt i ugnen tills brödet får lite färg men inte är helt klart. Ta ut brödet från ugnen och gör en liten grop i osten med en sked. Knäck ett ägg i gropen. Ta in i ugnen och baka i ytterligare ca 10 min, tills ägget stelnar och brödet är färdiggräddat. Servera gärna brödet nygräddat och varmt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar