lördag 22 september 2018

"Morotslax"

Det här receptet har jag hittat på Toves kök. Liquid smoke är vad som gör det här så gott. Ju längre morötterna får dra i kylskåpet desto mera smak får dom


Du behöver:
ca 500 g grovt salt
4 -5 stora, jämntjocka morötter (ca 500 g)
1 msk rapsolja
1 tsk liquid smoke
1 tsk vitvinsvinäger

Värm upp ugnen till 200C. Lätt en bit bakplåtspapper i en form som precis rymmer morötterna. Häll saltet i formen. Tvätta morötterna ordentligt men låt skalet vara kvar.

Lägg morötterna på saltet i formen. Sätt in formen i den nedre delen av ugnen och låt morötterna grädda tills de är mjuka, ca 60-90 minuter beroende på hur tjocka morötterna är. Känn med en tandpetare att morötterna är genommjuka innan du tar formen ur ugnen. Lossa morötterna från saltet och låt dem sedan kallna.


Rör ihop rapsoljan med liquid smoke och vinäger i en vid skål , stor nog att rymma morötterna. Skala morötterna med en vass skalkniv. Skär dem sedan i tunna skivor på längden. Lägg morotsskivorna i skålen och blanda allt ordentligt. Täck skålen och ställ kallt i minst 2 - 3 timmar, helst över natten, innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar