torsdag 27 september 2018

Semlor á la Sikke Sumari

Sikke Sumari är en av mina favoriter. Hon har många recept jag gillar och här en ny favorit. En bröddeg som kan stå i kylen flera dagar, du gräddar bara så många semlor du vill per dag.


Du behöver:
7 1/2 dl vatten
25 g färskjäst
1 msk salt
1 1/2 dl rågmjöl
2 dl spelt, emmer- eller grahamsmjöl
+ ca 10 dl vetemjöl (Obs! inte för mycket mjöl i degen!)
eventuellt frön att garnera med

Blanda vatten, jäst och salt. Tillsätt först rågmjölet och sedan grahamsmjölet. Efter det rör du in vetemjölet, så mycket att du får en tjock grötliknande deg. Knåda inte degen. Räcker med att man rör ihop den med en stor sked.


Ställ degen i kylskåpet över natten. På morgonen bakar du ut semlor av den kylskåpskalla degen. Använd en sked och lägg små "högar" på en bakplåtspappersbeklädd ugnsplåt.

Rena fingrar! Degen var väldigt lätt att lägga ut på plåt med en plastslev. :)
Dutta eventuellt över lite mjöl eller strö på frön av något slag. Grädda i 220C ugn ca 35 minuter eller tills semlorna fått en fin färg.

Här hittar ni receptet på finska.

Den här delen av degen sparade jag tills följande dag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar