torsdag 27 september 2018

Muhammara

En väldigt god röra att dippa grönsaker i. Inspiration från Zeina och så här gjorde jag:


Du behöver:
3 dl valnötter
1 dl stark eller mild paprikapuré
3/4 dl ströbröd
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk citronsaft
2 - 3 msk granatäppelsirap
1 färsk chili
1/2 tsk spiskummin
Salt och peppar
2-3 msk vatten
Olivolja
Rapsolja

Värm ugnen till 200C. Lägg valnötterna på en plåt och rosta mitt i ugnen i ca 10 minuter. Bränn dem inte för då blir de bittra i smaken. Lägg i en matberedare tillsammans med övriga ingredienser förutom oljan. Salta försiktigt, smaka dig fram och krydda efter smak. Mixa några varv tills det blir blandat och malt.

Häll sedan i olja medan mixern är igång, blanda mellan oliv- och rapsolja. Har man bara olivolja i kan den lätt ta över smaken. Du bestämmer vilken konsistens och hur mycket olja du vill ha i dippen. Ca 1/2 dl brukar vara ganska lagom. Muhammaran kan kännas lite lös i början men ströbrödet kommer att svälla upp och då tjocknar röran. Lägg upp på en tallrik och ringla granatäppelsirap eller olivolja på.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar