fredag 12 oktober 2018

"Kauraiset sämpylät"

Den här mjölpåsen hittade jag i vår K-supermarket. Alltid lika kul att testa olika sorter av mjöl.


Och väldigt bekvämt med receptet på baksidan av mjölpåsen. :)


Här en fri översättning av receptet.

5 dl vatten
50 g färsk jäst
2 tsk salt
1 msk sirap
12 - 14 dl semlemjölblandning
2 msk olja

Lös upp jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt salt och sirap. Knåda in mjölet lite i taget och tillsätt olja mot slutet av knådningen. Ju lösare deg desto fluffigare bröd. Själv knådade jag degen i ca 10 minuter för hand eller tills jag tyckte att den såg bra ut. Låt degen jäsa till dubbel storlek.


När degen jäst klart bakar man ut semlor. Själv valde jag den här gången att göra lite mera avlånga semlor. Låt jäsa igen ca 30 minuter samtidigt som du värmer ugnen till 225C.


Grädda semlorna i ca 10-15 minuter eller tills de har fått fin färg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar