fredag 12 oktober 2018

Vit kladdkaka med salta jordnötter och chokladganache


Mumsfilibabba säger jag bara!!!

100 g smör, smält
100 g vit choklad
2 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 1/4 dl vetemjöl special

Topping
3/4 dl grädde
200 g smält vit choklad
200 g salta jordnötter

Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Smöra och mjöla en 20 cm springform med smör och vetemjöl. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och poröst. Smält smöret i en kastrull och bryt ner chokladen. Rör till en jämn slät smet.

Rör samman det smälta chokladsmöret med äggvispet.
Vänd försiktigt ner mjöl och vaniljsocker och häll ner smeten i den smorda formen och låt grädda i ugnen i ca 18-23 min. (Beroende på ugn) Kakan skall vara kladdig i mitten precis som en kladdkaka – Känn efter lite lätt med handen innan den tas ut.

Ta ut kakan och låt svalna.

Topping
Koka upp grädden. Dra bort kastrullen från plattan och bryt ner den vita chokladen. Rör tills all choklad smält och det blir en trögflytande smet.

Lägg på jordnötterna på den halvt avsvalnade kakan och häll över den vita ”Chokladganachen”. Låt stå i rumstemp fram till servering.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar