tisdag 16 oktober 2018

Orientaliskt tunnbröd

Ett recept av Zeina igen. Också det här brödet tillreds i stekpanna. Supergott att servera till en god röra.


2 1/2 dl ljummen mjölk
3 msk smält smör
6-7 dl vetemjöl special
1 tsk torrjäst
1 tsk salt
1 tsk socker

Blanda 5 dl mjöl, torrjäst, salt och socker i en bunke. Häll över ljummen mjölk och smält smör. Rör om med en träslev tills allting blir ordentligt blandat. Häll försiktigt i lite av det resterande mjölet, ha i så mycket det behövs tills degen blir smidig och lättarbetad. Den får inte blir för kompakt eller torr, hellre lite kladdig. Knåda degen en bra stund. Täck bunken med plast och låt vila i 45 minuter i rumstemperatur eller i kylen över natten.

Dela degen i 6 delar och forma till bollar. Täck ordentligt med en bakhandduk och låt vila i 15 minuter. Förbered en tallrikmed 2 bakhanddukar på som du ska täcka brödet med, en stekpanna och en stekspade.

Hetta upp stekpannan på högsta värmen. Kavla ut en boll till ca 20-25 cm i diameter. De ska vara ca 2-3 mm tunna. Lägg degen i den varma stekpannan (utan olja) och stek brödet. Det ska bildas bubblor och brödet ska få en fin färg.


Här var det bubbla minsann, för att i nästa ögonblick sjunka ihop och bli ett platt fluffigt bröd. :)
Stek inte för länge, det räcker med ca 1 minut på varje sidan. Lägg brödet mellan handdukarna och täck ordentligt. Fortsätt steka alla bröd och stapla dem på varandra, se till att de alltid är övertäckta. Brödet är allra godast nygräddat, servera dem gärna varma. När de svalnat förvarar du dem i en påse. Funkar utmärkt att frysa in.

Ibland "vek sig" degen lite i stekpannan, men det gör ingenting. :) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar