söndag 17 maj 2020

Trekanter i långpanna

Ett recept från "Fredriks Fika".


5 dl vatten
2 dl havregryn
50 g smör
50 g jäst
4 dl rågsikt
1 ägg
1 tsk salt
2 msk honung
ca 8-9 dl vetemjöl

Koka upp hälften av vattnet.

Lägg havregryn och smör i en bunke, häll över det kokande vattnet och rör om tills smöret smält.
Tillsätt resten av vattnet. Låt svalna tills vätskan är 37 grader.

Smula i jästen och rör tills den löst upp sig. Tillsätt rågsikt ägg, salt, honung.

Tillsätt nästan allt vetemjöl och arbeta degen 10 minuter i maskin, eller en kvart för hand. Låt degen jäsa i 30 minuter.

Klä en långpanna med bakplåtspapper. Kavla ut degen lite och tryck ut den jämnt över hela plåten.


Skär bröden i trekanter. använd t.ex. en degskrapa doppad i lite mjöl. Strö över lite mjöl och picka bröden. Låt jäsa i ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader, baka brödet mitt i ugnen 13-14 minuter. Låt svalna under en handduk.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar