söndag 19 februari 2012

Fastlagsbullar

Här ett recept på fastlagsbulle som jag någon gång i världen har hittat i Hufvudstadsbladet. Från urklippet kan jag bl.a. läsa "I Sverige heter fastlagsbulla semla. Ordet semla kommer från det latinska ordet för mjöl, 'simila'. Det finns många namn på denna bulle. Fastlags- eller fettisdagsbullar antyder att man åt dem på tisdagar under fastan. Det sägs att genom att skära av locket och gömma inkråmet i bullen utrört med grädde och mandel kunde man äta den med gott samvete. Hetvägg är ett gammalt namn som härrör från tyskan och som antyder att bullen skulle vara varm och ätas med het mjölk."

Receptet ger pösiga, fina fastlagsbullar.

75 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
1 dl socker
1/2 tsk salt
1 ägg
1 tsk hjorthornssalt (eller bakpulver)
ca 8 dl vetemjöl

Pensling:
1 ägg

Fyllning:
Mandelmassa eller sylt
Vispgrädde

Garnerning:
Florsocker

Smält margarinet och värm mjölken tills den blir fingervarm. Rör ut jästen i degspadet och tillsätt salt, socker, ägg, hjorthornssalt (tillsätts för att få en luftigare bulle) och nästan hela mängden mjöl. Arbeta degen smidig och blank och sätt till resten av mjölet. Låt jäsa under bakduk 30 minuter.

Ta upp degen på bakbordet och knåda den till den släpper bordet. Dela degen i 2 delar och skär varje del till 6 bullar. Rulla dem till släta bullar, som får jäsa på plåten i 30 minuter. Pensla med ägg och grädda i mitten av ugnen i 225C tills bullarna fått fin färg.

Fyllning: Skär av ett lock på den avsvalnade bullarna, sätt på mandelmassa och toppa med vispad grädde. Sätt på locket och pudra över med florsocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar