söndag 7 april 2013

Äppelpaj i långpanna

Mmmmmmmm - en av mina favoriter! Ett gammalt recept som jag en gång i världen fått av en kollega. Mjuk och saftig i konsistensen. Kan varmt rekommendera detta för alla som tycker om att baka med äpplen.

 
3 dl socker
200 g smör
2 ägg
60 g krossade hasselnötter eller mandel
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 1/2 dl vetemjöl

Fyllning:
6 st syrliga äpplen
1 dl vatten
1/2 dl socker
1 tsk malen kanel
1/4 tsk malen muskotnöt

På ytan:
100 g smör
2 dl socker
3 dl havregryn

1. Skala äpplena och skär de i tärningar. Mät upp vatten, socker och kryddor i en kastrull, koka upp. Tillsätt äppelbitarna och låt småputtra. Rör om lite nu och då. När äppelbitarna börjar bli mjuka, ta kastrullen från spisen och låt svalna.

2. Rör smör och socker pösigt, tillsätt äggen ett i sänder. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i degen. Klappa ut degen i en långpanna.

3. Bred ut äppelbitarna på degen. Obs! Inte sockersirapen!!

4. Rör smör och socker pösigt och tillsätt havregrynen. Låt det bli en grynig massa som du sedan strör över äppelbitarna.

5. Grädda i 200 grader ca 25 minuter.

Mumsfilibabba!!!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar