söndag 7 april 2013

Enkla baguetter

Detta har jag bakat ett par gånger. Hittade det på pain de martins hemsida. Enklare än så här kan det väl knappast bli att baka bröd??? Testa alla ni där ute som påstår att brödet blir som tegelstenar... ;)
Med det här receptet kan ni inte misslyckas - jag lovar!!! Det fina med den här degen är att man rör ihop allt på kvällen och bakar ut bröden följande dag...


Dag 1, kväll
400 g vatten
5 g färsk jäst
480 g vetemjöl
10 g salt

Blanda ut jästen i vattnet (behöver inte värmas, kallt vatten är okej) och rör sedan ner mjölet. Tillsätt saltet och rör tills det blandats ordentligt. Någon liten minut räcker. Täck med plast och ställ i kylskåpet.

Nu skall degen jäsa ordentligt...

Dag 2, eftermiddag
Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dra ut den till en rektangel. Vik ihop den några gånger så att den blir till ett litet paket. Sätt ugnen på full värme när du bakar ut degen, då hinner den bli varm under tiden degen jäser. Ungefär 30 minuter.

Dela degen i tre delar (fyra enligt pain de martin men min "baguette-plåt" har bara plats för 3 bröd) och lyft över dem till ett bakplåtspapper (eller en "baguette-plåt"). Strö på lite mjöl och skjutsa dem genast in i ugnen.

"Baguette-plåt"
Efter ungefär 10 minuter, vädra ugnen genom att öppna och stänga luckan. Vill man ha en knaprig skorpa på baguetterna är det vädra man ska göra. Upprepa vädringen med några minuters mellanrum tills de är klara.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar