söndag 28 april 2013

Mjöd

Första maj närmar sig med stormsteg. Igår satte vi vårat mjöd på flaskor. Blir gott med munkar och mjöd på första maj! Vi brukar använda enbart farinsocker i vårat mjöd... Här är receptet direkt kopierat från påsen med farinsocker... ;)

4 l vatten
250 g farinsocker
250 g strösocker
saften av 1-2 citroner
1/5 tsk färsk jäst (storlek: som en ärt)
russin

Koka upp hälften av vattnet och häll det över sockret. För att få ett mörkare mjöd använd bara farinsocker (500 g). Tillsätt resten av vattnet samt citronsaften. Lös upp jästen i en liten mängd vätska och tillsätt den i den ljumna (ca 37 grader) blandningen. Låt blandningen gå ca 1 dygn. tappa mjödet på flaskor. Tillsätt en tesked socker samt några russin i varje flaska.

Obs. Trycket i flaskan ökar under jäsningen. Använd inte en alltför tät kork. Mjödet är färdigt på en vecka i svalt eller på 3 dagar i rumstemperatur. Förvaras svalt och användes inom en vecka.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar