tisdag 16 april 2013

Vaniljmakroner

Vi var med dottern i huset till Helsingfors på shopping senaste helg. På Stockmanns Galna Dagar fyndade vi ett par fina böcker. Dottern shoppade en bok om Macarons och naturligtvis var det ett måste att testa ett av recepten. :)

Dessa var helt i min smak eftersom jag ju bara älskar smaken av vanilj. Dottern i huset lite missnöjd och tyckte att dom var lite onödigt höga...


1 3/4 dl mald sötmandel
2 1/2 dl florsocker
2 extra stora äggvitor
1/2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljessens (alt. vaniljsocker)

Fyllning:
4 msk rumsvarmt osaltat smör
1/2 tsk vaniljessens (alt. vaniljsocker)
2 1/2 dl siktat florsocker

Lägg den malda sötmandeln och florsockret i en matberedare och kör i 15 sekunder. Sikta ner blandningen i en skål. Täck 2 bakplåtar med bakplåtspapper.

Vispa äggvitorna hårt i en stor skål tills mjuka toppar bildas. Vispa sedan gradvis i strösockret så att det blir en tjock och blank marängsmet. Blanda i vaniljessensen.

vänd ner mandelblandningen (en tredjedel i taget) i marängsmeten med en slickepott. När alla de torra ingredienserna har blandats i ordentligt fortsätter du att dela och vika blandningen tills marängsmeten är tjock och blank med lite seg konsistens.

Häll marängsmeten i en sprits- eller plastpåse försedd med ett 1 cm stort runt munstycke. Spritsa ut 32 små cirklar på bakplåtspappret. Knacka bakplåtarna mot underlaget så att eventuella luftbubblor försvinner. Låt stå i rumstemperatur i 30 minuter. Värm ugnen till 150C.

Grädda i 10-15 minuter. Låt svalna i 10 minuter. Lossa försiktigt makronerna från bakplåtspappret och låt svalna helt.

Gör fyllningen genom att vispa smöret och vaniljessensen vitt och fluffigt i en skål. Vispa gradvis i florsockret tills konsistensen är slät och krämig. Lägg ihop två makroner med fyllning emellan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar