lördag 8 november 2014

Franskbröd med dinkel

Under Alla Helgona helgen besökte jag min favorit-ö - Åland, vilket gav mig möjlighet att igen en gång botanisera bland alla dessa mjölsorter jag kan hitta där och som jag bara gillar till max. Siktat dinkelmjöl åkte med hem denna gång.



På Kungsörnens hemsida hittade jag ett recept som passade perfekt.



  • 1 kg Kungsörnen Siktat Dinkelmjöl
  • 50 g (1 pkt) jäst
  • 5½ dl vatten, 37°C (fingervarmt)
  • 50 g smör eller margarin, rumsvarmt eller flytande
  • 2 tsk salt

  • Så här tillagar du receptet:
    1. Smula ner jästen i en degskål. Häll över vattnet och rör om. Klicka i fettet och tillsätt salt. Tillsätt mjölet men spara ½ dl till utbakningen.
    2. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand.

    Lycka!!!

    3. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk, ca 30 minuter.
    4. Arbeta ner degen i maskinen eller knåda den lätt på mjölat bakbord.
    5. Dela degen i 3 delar och forma dem till limpor. Lägg limporna på plåt med bakplåts- papper eller tryck ner dem i smorda 1½ liters formar.

    Provade min nyinhandlade jäskorg...

    6. Jäs under bakduk, 30–40 minuter.
    7. Värm ugnen till 225°C.
    8. Pensla bröden med vatten och gör några snitt med en vass kniv.
    Grädda i nedre delen av ugnen, 25–30 minuter. Låt brödet svalna på galler utan bakduk. Om du vill ha mjuk skorpa – under bakduk

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar