lördag 8 november 2014

Maltlimpa III

För en tid sedan bakade jag igen en maltlimpa med ett för mig nytt recept. När jag jämför med mina två tidigare försök så tycker jag att det här lyckades bäst av alla. Bröden blev höga och fina och smakade otroligt gott. Kan varmt rekommenderas om man vill ha en smakrik maltlimpa. Detta recept ger jag fem stjärnor av fem möjliga! Receptet ger 3 st limpor.


1 l juice, jag använde apelsinjuice
100 g färsk jäst
3 dl mörk sirap
2 dl Tuoppi-malt
1 dl memma-malt
6 dl rågmjöl
13-14 dl vetemjöl
2 msk salt

Till sist: sirapsvatten

Blanda först jästen, sirapen och saltet i juicen och sedan de andra mjölsorterna. Juicen skall ha rumstemperatur.

Sätt degen i tre smorda eller med bakplåtspapper beklädda brödformar. Låt jäsa ordentligt ca 1 timme.

Grädda först 30 minuter i 175 grader och sedan 1 timme i 150 grader.

Smörj de gräddade limporna med sirapsvatten.

Att rosta en skiva maltlimpa är bara så gott... :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar