torsdag 10 augusti 2017

Rabarberpaj med toscatäcke

... med inspiration av Sikke Sumari, en av mina favoriter. Dock hade jag ingen honung med citronsmak hemma och inte heller tillräckligt med mandelspån.... Receptet gav en plåt med riktigt god rabarberpaj även om jag inte riktigt följde receptet. :) Så här gjorde jag


4 ägg
3 dl socker
100 g smält smör
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk


Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Vispa ägg och socker poröst, tillsätt det smälta, lite avsvalnade smöret samt mjöl-bakpulverblandningen. Tillsätt till sist mjölken.

Bred ut smeten i ett jämnt lager på en ugnsplåt och grädda bottnet i 180C ca 20 minuter eller tills ytan fått lite färg.


Rabarberfyllning (gör den medan bottnet gräddas)
ca 1 liter rabarber, skuren i ca 1/2 cm stora bitar
1 dl honung
skalet av en citron
saften av en halv citron

Lägg citronsaften i en kastrull, häll på rabarber och honung samt det rivna citronskalet. Låt koka upp, rör om och lägg på locket på kastrullen. Stäng av plattarn. Låter rabarbern gosa till sig med pajbottnet gräddas och du gör toscasmeten.

Toscatäcke (som också görs medan pajbottnet gräddas)
300 g smör
1 1/2 dl socker
1 dl honung
160 g mandelspån
80 g hasselnötskärnor
4 msk grädde
4 msk vetemjöl


Smält smöret och sockret i en tjockbottnad kastrull, tillsätt övriga ingredienser och låt småkoka ca 5-10 minuter.

När bottnet har gräddat breder du på rabarbern och på rabarbern breder du toscafyllningen. Fortsätt grädda pajen i ugnen tills toscatäcket fått en fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar